Rászállt a hatóság a cápaharcsára - Veszélyes a pangasius hús?

Veszélyes is lehet az itthon latin nevén ismert cápaharcsa, azaz pangasius húsa. Legalábbis a kelet-ázsiai vizekben sokszor ellenőrizetlen körülmények között termelt és ideimportált halat január végéig vizsgálják a hatóságok.

GazdanetO. Horváth György2012. 12. 20. csütörtök2012. 12. 20.
Rászállt a hatóság a cápaharcsára - Veszélyes a pangasius hús?

A pangasius néven forgalmazott haltermékek fokozott hatósági ellenőrzését rendelte el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2012. december 19-én. A miniszter arra kéri a vásárlókat, hogy az ünnepi készülődés alatt is kiemelten figyeljenek arra, milyen terméket vásárolnak.

Fazekas lakossági jelzések, valamint a sajtóban és az interneten elterjedt információk alapján rendelte el a kiemelt vizsgálatot. A pangasius termékek alapanyagát adó halakat távol-keleti országokban, gyakran ellenőrizetlen körülmények között tenyésztik, a hosszú szállítási lánc és a bizonytalan eredet élelmiszerbiztonsági kockázatokat jelenthet. A miniszter azt javasolja a fogyasztóknak, hogy jó minőségű, ellenőrzött, biztonságos és friss magyar halat vásároljanak.

Az ellenőrzéseket végző Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai azért dolgoznak, hogy a minőségi és az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelő áruk kerüljenek a fogyasztók kosarába, megbízhatatlan termékek ne ronthassák el az ünnepeket. A pangasius termékek kiemelt ellenőrzése 2013. január 31-ig tart.

Ezek is érdekelhetnek