Alkotmányt sért egy újabb törvény?

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) arra kéri az ombudsmant, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz (Ab) az új hegyközségi törvény miatt, mert álláspontja szerint a jogszabály több rendelkezése sérti az alaptörvényt

GazdanetO. Horváth György2013. 01. 11. péntek2013. 01. 11.
Alkotmányt sért egy újabb törvény?

A HNT szerette volna elérni, hogy a december közepén elfogadott törvényt Áder János köztársasági elnök küldje normakontrollra az Alkotmánybírósághoz, de ő aláírta a jogszabályt, amely így hatályba lépett. Ezért fordul a HNT az ombudsmanhoz, és ezzel reményei szerint közvetve az Alkotmánybírósághoz - mondta Horváth Csaba, a HNT főtitkára az MTI-nek.

Az sértheti az alaptörvényt, hogy az új hegyközségi törvény megváltoztatta a korábbi egy tag-egy szavazat elvet; hogy magánszemély meghatalmazásával nem gyakorolható a szavazati jog, csak személyesen; továbbá az, hogy a szervezet működésében nem vehetnek részt a felvásárlók. Hiányoznak azok az átmeneti rendelkezések is, amelyek lehetővé tennék a hegyközségi rendszer folyamatos működését. Horváth példaként említette a borvidéki titkárok helyzetét, akik január 1-jétől a HNT alkalmazásában állnának, ám a jogszabályi hiányosságok miatt nincs munkaszerződésük.

Kikerültek a HNT ellenőrzése alól a földrajzi jelzés nélküli borok, ami szintén piaci anomáliákhoz vezethet, és nem tisztázott az sem, hogy a hegyközségi közgyűlések lebonyolításakor milyen eljárásrendet kell alkalmazni, ami szintén utólagos vitára adhat alkalmat - sorolta tovább kifogásaikat Horváth Csaba. A bizonytalanságok ellenére a HNT megkezdte az új törvény végrehajtását, ennek szellemében tartják meg január közepén a hegybírók felkészítő értekezletét is Balatonkenesén - tette hozzá a főtitkár.

Ezek is érdekelhetnek