IMF, EU és Matolcsy nyomja a forintot

Tegnap ilyenkor már 300 fölött forint fölött volt az euró, igaz, ma a nemzetgazdasági tárca vezetője nem tett bejelentést, és az IMF/EU országértékelő elemzését sem tették közzé.

GazdanetO. Horváth György2013. 01. 29. kedd2013. 01. 29.
IMF, EU és Matolcsy nyomja a forintot

Nincs jó passzban a pénzünk, mivel madélben még mindig a 298 alatti szinteken váltják az eurót, 221-222 között jár a dollár és 240-nél a svájci frank. Igaz ez még mindig egy kicsit jobb szint, mint volt a tegnapi.
A forint viszonylagos jobb szintjéről tegnap akkor bukott be, mikor egyszerre három sokk érte: az IMF/EU országértékelő elemzését tették közzé, illetve megszólalt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és enyhén szólva csúsztatásokról beszélt, amelyek csak a felületes szemlélőt tölthettek el reménnyel, egy kicsit is gondolkodó embert nem, szakértőket viszont egyszerűen visszarettentett. Matolcsy ugyanis nem kevesebbet állított, minthogy 2025-ig megduplázható a mai magyar nemzeti össztermék. Ehhez évente nagyjából 6,5 százalék növekedést kellene elérni, ami a mai magyar helyzetben évekig lehetetlen. Nincsenek beruházások, melyek évekre határozzák meg a fejlődés lehetőségét, ütemét, kiművelt szakembereink éppen elhagyják az országot, számuk csökken. Vagyis a miniszter megint álmokról beszélt, ami a nemzetközi gazdasági elemzőket mellbe is vághatta. Éppen aznap tette ezt Matolcsy, amikor a Nemzetközi Valutaalap és az EU is arról értekezett Magyarország gazdaságáról szóló elemzésében, hogy szakítani kell az eddigi gazdaságpolitikával, mert az nem vezet fejlődéshez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek