Nagyjából 20 milliárddal fejik meg holnapig a cégeket

A Cégtörvény értelmében, amennyiben egy gazdasági társaság nem nyújtja be legkésőbb 2013. február 1-jéig az illetékes cégbíróságra ügyvéd által hitelesített bizonyos adatairól szóló dokumentumokat, úgy a Cégbíróságnak kötelessége 40-900 ezer forint lehet.

GazdanetO. Horváth György2013. 01. 29. kedd2013. 01. 29.
Nagyjából 20 milliárddal fejik meg holnapig a cégeket

Nagyjából 20 milliárdjukba került a cégeknek eleget tenni egy törvényi előírásnak. Ráadásul többségében feleslegesen kell megadni adataikat, hiszen azokat több -féle nyilvántartásból is megtudhatnák a cégbíróságok, eljáró hatóságok, például az adóhatóság is.
Most viszont csak ügyvéd által elkészített hitelesített dokumentumokat kell eljuttatni az illetékes cégbíróságokhoz. Olyan adatokról van, melyek nyilvánosak, több helyről leellenőrizhetőek, begyűjthetőek.
Az alábbi adatokat kell ugyanis bejelenteni:
székhely (telephely, fióktelep) használatáról szóló nyilatkozat,
a tagok és vezető tisztségviselők születési helye, ideje, adóazonosító jele/adószáma
külföldi személy vagy cég esetén kötelező lett a kézbesítési megbízott megjelölése
változtatni kell a cég nevén, mert „Állami” és „Nemzeti” elnevezés kizárólag olyan cégeknél szerepelhet, ahol minimum 50%-os tulajdonos az állam

A dolog azért érdekes, mert a földhivatalokon kívül – ők a tulajdoni lapok kiadásából nyernek néhány ezer forintot esetenként – állami szerv nem kap pénzt. Az ügyvédek viszont igen, mert esetenként, nagy átlagban 10-50 ezer forintért végzik el ezt a munkát. Becslések szerint összességében a magyar vállalkozásoknak 20 milliárdjába kerül ez az érthetetlen okok miatt előírt kötelezettség. Márpedig mindenki megteszi a bejelentést, mert aki nem az 40-900 ezer forint közötti cégbíróság által kirótt büntetésre számíthat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek