Lesz-e olcsóbb élelmiszer?

Miközben a pékek, a baromfitenyésztők márciusban újabb 10 százalék körüli áremelkedésben törik a fejüket a költségeik folyamatos emelkedését kompenzálandó, a sajtóértesülések szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium óhaja szerint március közepén a kormány ismét napirendre tűzheti az élelmiszereket terhelő áfa csökkentésének lehetőségét.

GazdanetO. Horváth György2013. 03. 04. hétfő2013. 03. 04.
Lesz-e olcsóbb élelmiszer?

Amennyiben megvalósul az agrártárca ismételt áfa-csökkentési kísérlete, úgy bizonyos élelmiszerek olcsóbbak lehetnek akár 20 százalékkal is. Ez az adónem 5 százalékra történő mérséklésénél alakulhat ki. De lehet, hogy csak néhány százaléknyi lesz az egész: akkor, ha 27-ről 18 százalékra mérséklik az adót. Ma más választás nincs, ugyanis egy uniós ország csak háromféle áfát alkalmazhat, s itthon 5, 18, és 27 százalék a kulcs.
Ha 5 százalék lesz a meghatározó termékek áfája, akkor csökkenhet a feketegazdaság, az áfa-csalás most 25-30 százalékosra becsült értéke, megmenekülhet több élelmiszeripari ágazat, agrár alapanyag-termelő tevékenység. Nem véletlen fordulnak elő – és ez csak a jéghegy csúcsa – a sorozatos húsipari csődök, felszámolások.
Tavaly ősszel készült egy tanulmány (Ernst & Young), melyet a feldolgozók rendeltek meg a világcégtől. E szerint az alapvető élelmiszereket érintő áfacsalás összege tavaly 128 milliárd forint volt! A csalások a zöldség-gyümölcs ágazatban okozzák a legnagyobb áfaveszteséget (50,5 milliárd forint), utána a húságazat (22 milliárd forint) valamint a malomipar és pékáruk (17 milliárd) következik, de jelentős a baromfi- (12 milliárd) és a tejiparban (11 milliárd) is. A cukor esetében csaknem 7 milliárd, a kávétermékeknél 5,6, a növényolaj esetében 3,3 milliárd az áfacsalás hatása. A jelenlegi áfabevétel a vizsgált élelmiszerek esetében szűk 382 milliárd forint. Az E&Y vizsgálatai szerint 5 százalékos áfakulcs bevezetése miatt jelentős, 66,7 milliárd forintos költségvetési lyuk keletkezne, figyelembe véve a piactisztulás hatását is.
Lépni kell, de merre? Évek óta bizonyítják a szakmai szervezetek, hogy csak átmeneti veszteséget jelenthet az államnak, ha az áfát csökkenti, mert az adócsalás lényegi feltételét szünteti meg vele, így később több adó folyhat be. Számos tervezetet készített már maga az agrártárca is, de rendre lekerült a kormány napirendi pontjai közül. Most elképzelhető, hogy sikeres lesz a VM lobbizása, már csak azért is, mert a gáz- és villanyáram díjcsökkentése, a további tervezett rezsicsökkentés mellé felsorakozhat a részleges élelmiszeráfa-csökkentés is.

Ezek is érdekelhetnek