Baj lehet a gabona piacon!

Egyre durvábbak az árak. Ahogy megyünk bele az aratásba úgy csökken fokozatosan a búza és árpa ára, de olcsóbb már a repce és a napraforgó is. Csaknem 30 százalékos már a mérséklődés, a hír, miszerint az állam búzavásárlásba kezd, nem hatotta meg a piacot.

GazdanetO. Horváth György2013. 07. 11. csütörtök2013. 07. 11.
Baj lehet a gabona piacon!

Egyes búzatermesztők már éppen azt számolják, hogyha nincs az uniós támogatás, akkor ráfizetnének az árpa, vagy a búza termesztése. Ezek a gazdák főként a szerényebb adottságú talajokkal rendelkező országrészekből kerülnek ki: a mai 40-45 ezer forintos áraknál csak azoknak érte meg az idén búzát, árpát termeszteni, akik legalább 4 tonnás átlagos hozamokat értek el egy hektáron. A termelési költség ugyanis 180-200 ezer forint hektáronként.

Az árak pedig csúsznak lefelé: míg az év elején még 60-70 ezer forint közötti árakon lehetett eladni egy tonna búzát, addig ma már csak az igen kiváló, úgynevezett javítóbúzárét kérhetnek el 47-50 ezer forintos árat a parasztok. Egyébként akadt már 38 ezer forintos ajánlat is, az átlagos szint 43-45 ezer forint. Utóbbi jellemzi a tőzsdei árat, amely még alig egy hetet 48 ezer körül mozgott.

Bár a napraforgó még csak most virágzik, de ára e pillanatban 40 százalékot esett: 100 ezer körül jegyzik tonnáját a tőzsdén, míg fél éve még 130 ezer forint volt. Hasonló a helyzet a repcével is, ott 140 ezer volt az ár.

Vagyis az idén észnél kell lennie minden termesztőnek, aki nem akar veszteséget. A felvásárlók többsége ugyanis nem kötött előre felvásárlási szerződést – arra ugyanis ráfázna egy két évvel ezelőtti szabályozás miatt. Ha netán nem teremne meg a termés, a gazdálkodó vis maiorra hivatkozva elállhat a szállítástól. Így aztán most a piac jóformán szerződések nélkül formálódik, ami egyáltalán nem kedvez sem a kereskedőknek, sem a termelőknek.

Az a hír pedig, miszerint az állam búzafelvásárlásba kezd, nem hatott az árak csökkenésére. Igaz a várhatóan 5 millió tonnás búza termésből mindössze 30 ezer tonnára jelentett be vételi szándékot az állam nevében a vidékfejlesztési miniszter.

A termelők viszont bízhatnak a hektáronkénti kb. 57-60 ezer forintnyi uniós területalapú támogatásban, az szinte biztosan nyereségessé teszi gazdálkodásukat, ha netán a terményértékesítésből nem lenne elég ehhez a jövedelem. Áremelkedésben nem bízhatnak az érdekeltek, mivela  környező országokban is jó a termés, tehát exportálni sem lesz könnyű az idén 2 millió tonnára tehető hazai felesleget. Ráadásul az oroszok, ukránok és kazahok a térséget nagyon olcsó és közepes minőségű búzával terítik be, várhatóan 30 millió tonnával!
 

Ezek is érdekelhetnek