Katasztrófa a földeken

Nagy veszteségeket okoz a zöldborsótermelőknek az időjárás idén, a konzervipari feldolgozótársaságok is sokat veszíthetnek. Szakemberek katasztrofális borsótermésről számolnak be.

GazdanetO. Horváth György2013. 07. 09. kedd2013. 07. 09.
Katasztrófa a földeken

Az elmúlt ötven évben nem láttak példát a jelenlegi helyzetre a szereplők, akik egyszerűen katasztrófának minősítették a szituációt. A lap szerint a gazdák csak későn tudták megkezdeni áprilisban a vetést, a túlzottan csapadékos május miatt pedig sok helyen kirohadt a növények gyökérzete, a júniusi egyhetes kánikula is felperzselte a vetéseket. Egy átlagos évben hektáronként 60−70, a Hajdúságban akár 80 tonnás termésátlag jellemző az országban, 2013-ban azonban jó ha ennek a fele, helyenként a 30 százaléka meglesz – mondta a Napi Gazdaságnak Papp Ferenc, a Rege-Szatmári Konzervgyár Kft. termelési igazgatója.

Ábrahám Tibor, a Kecskeméti Konzerv Kft. ügyvezetője azt mondta, a feldolgozásra szánt mennyiségnek 55−60 százalékát szállíthatják be legfeljebb a partnereik. A gyár a rendszertelen beszállítás miatt csak a kapacitások felét tudja kihasználni. A termelői árak 7–18 százalékkal emelkedtek, és bár a kisebb termésmennyiség miatt a dobozgyártók mintegy 7-8 százalékos árengedményt adtak, ez nem elég a nyersanyagár kompenzálására.
 

Ezek is érdekelhetnek