Sziszifuszi kasza

Akár népi mozgalom is indulhat, Hogyan jelentsd fel a parlagfüves területek gazdáit elnevezéssel, miután működésbe lépett a Parlagfű Bejelentő Rendszer.

GazdanetO. Horváth György2013. 07. 16. kedd2013. 07. 16.

Kép: Allergia - viragzik a parlagfu, gyomnovenyirtas, kenyszerkaszalas Szazhalombatta alatt 2007.08.11. foto: Nemeth Andras Peter

Sziszifuszi kasza
Allergia - viragzik a parlagfu, gyomnovenyirtas, kenyszerkaszalas Szazhalombatta alatt 2007.08.11. foto: Nemeth Andras Peter

Már működik az az interneten elérhető rendszer, ahol bárki szabadon feltöltheti annak a területnek az elérhetőségét, ahol parlagfüvet talál. Pontosabban csak az tehet bejelentést, aki névvel, telefonos, internetes elérhetőséggel regisztrál. Első pillanatban az is szűkíti a bejelentők körét, hogy GPS koordinátákat kell megadni, és erre ugyanis nem mindenki van felszerelkezve. Ez nem gond, ha lakott település adott területét akarjuk bejelenteni, mert az utca és házszám alapján a rendszer automatikusan megadja a koordinátákat. Ez azért szükséges, mert a bejelentéskor ezeket kötelező megadni. A baj akkor kezdődik, ha valaki mondjuk külterületen – márpedig ezek az igazi fertőzési gócok – lel parlagfűre és ezt akarja jelenteni.

De a kezdeményezés ennek ellenére jó, s remélhetőleg a Parlagfű Bejelentő Rendszert üzemeltető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is tudja majd használni az így nyert adatokat.

Amire nagy szükség lenne, mert az ország nagy területe – hivatalosan 700 ezer hektár mezőgazdasági terület -fertőzött erősen e gyomnövénytől, viszont a több mint 2 millió hektárt kitevő erdőkről nincs felmérés, annak ellenére, hogy ott aztán senki nem írtja a szinte minden lankásabb részen lévő erdőkben, utak szélén a lakott területektől akár több tíz kilométerre lévő parlagfüves csalitokat. A hivatalos adatok szerint évente csak alig néhány ezer hektárnyi parlagfüves területen végeztetnek irtást a hatóságok, ami azt is jelenthetné, hogy csak itt van baj. Holott a nagy táblákon – napraforgókban, kukoricásokban, tarlókon több tízezer egyed is előfordul hektáronként. Viszont itt nem létük, hanem a terület borítottsága számít. Ahol mondjuk csak öt százalék a parlagfűvel való borítottság, nem történik semmi, míg a pollen milliárdjai reppennek fel e parcellákról. Egy növény több ezer magot nevel, amelyek akár 30 évig is csírázóképesek. Mindezt ismerve lehetetlen vállalkozás az észak-amerikai gyomnövény kiirtása. Mondhatni, sziszifuszi munka e növény kaszálása.
Belterületen az önkormányzat ellenőriz, míg külterületen a földhivatal tart határszemléket. Fényképeket is készítenek és GPS-koordinátákkal bemérik a helyszínt, hogy pontosan dokumentálva legyen a fertőzött terület.

Az ellenőrzések már lassan három hete tartanak, ugyanis jogszabály írja elő, hogy a területek gazdáinak június 30-ig kell kiirtani, gyéríteni a parlagfüvet, a lényeg, hogy ne virágozzon sehol e növény. júliustól már büntet a hatóság: a bírság felső határa külterületeken 5 millió, belterületi telkek esetében 750 ezer forint.
 

Ezek is érdekelhetnek