Jobban fizet a dinnye, mint az államkötvény!

Tavaly és az idén is 10 százalék körüli nyereséget érhetnek el a dinnyetermesztők. A szezont és a termést lerövidítheti a mostani kánikula, de az export pörög és a hatóságok is igyekeznek kiszűrni a feketézőket a piacról.

GazdanetO. Horváth György2013. 08. 09. péntek2013. 08. 09.

Kép: hort dinnye gyümölcs termelők 2008 07 22 Fotó: Kállai Márton

Jobban fizet a dinnye, mint az államkötvény!
hort dinnye gyümölcs termelők 2008 07 22 Fotó: Kállai Márton

Mintegy 10 millió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) együttműködve a júliusi dinnyeellenőrzések során feltárt szabálytalanságok miatt - közölte Helik Ferenc, a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának igazgatója. 271 esetben vizsgálódtak a dinnyeértékesítés körül; összesen 308 tonna árut ellenőriztek ,s 47 esetben találtak kifogásolnivalót, az ellenőrzött mennyiség egyharmadánál, főként jelölési hiányosságot találtak, s több mint 15 tonnát meg is semmisítettek, mert nem volt tisztázott az áru eredete.

El szeretnék kerülni, hogy más országokból, például a Romániából vagy a Macedóniából érkező árut átcsomagolva magyarként feltüntetve értékesítsék. Ezért úgynevezett mélységi ellenőrzéseket is folytatnak. Példaként említette Budai Gyula, agrárállamtitkár, hogy a Békés megyei Nagybánhegyesen ezért semmisítettek meg mintegy 22,5 tonna Romániából származó dinnyét.

Pócs János dinnyetermelő, fideszes országgyűlési képviselő arról beszélt: egy hektár dinnyeföldön a termelés költsége mintegy 1,5 millió forint. Az MTI kérdésére elmondta: egy hektáron általában 30-50 tonna dinnyét lehet termelni, de szuperintenzív technológia alkalmazásával a dinnyetermés akár a 100 tonnát is meghaladhatja. Hozzátette: a termelők például az exportra szánt dinnyéért tavaly 30-35 forintot kaptak kilónként, míg az idén 45-48 forintot. A termelő nyeresége a múlt évben 10 százalék körül alakult, és várhatóan az idén is 10 százalék körül lesz, mert az aszály miatt valószínűleg kevesebb lesz hektáronkénti termés. A legtöbb gazda a nyereséget a korábban elmaradt fejlesztések pótlására fordítja - közölte.

Ezek is érdekelhetnek