Több marha van az országban

Nőtt a magyar szarvasmarha-állomány 2010 és 2013 között, a bővülés mögött a török húsmarha szállítási lehetőségek megnyílása, az európai tejárak növekedése miatt kevésbé versenyképes import visszaszorulása, a növekvő hazai tejárak, és az ágazatot számára biztosított többlet támogatás áll.

GazdanetO. Horváth György2013. 08. 12. hétfő2013. 08. 12.
Több marha van az országban

Feldman Zsolt, az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Bonyhádon, a XVII. országos agrárfórumon a marhaállomány utóbbi években bekövetkezett változásáról szólva elmondta, hogy a 2010. végi 681 ezer darabos szarvasmarha-állománnyal szemben jelenleg 753 ezres az állomány. Ez főként a húsmarhák számának gyarapodásának tudható be – mely szinte egyetlen piac, a törökországi vevők fokozott érdeklődésének köszönhető –, de azért 30 ezerrel gyarapodott a tehénállomány is. A gyarapodás inkább az egyéni gazdálkodóknál jellemzőbb, de tudni kell. hogy a tejtermelés 75 százalékát a nagyüzemek adják ma is.
S ahogy lenni szokott, egy nagy krízis után általában felfelé ívelő szakasz következik: tejágazatban a 2008-2009-es mélyponttól kezdve folyamatosan emelkedtek a termelői árak, így természetesen bővült a tejelő tehenek köre is. Nem mellékes az sem, hogy ettől az időponttól sikerült plusz támogatást nyújtani a marhatartóknak. Az a termelő, aki rendelkezik termőterülettel, továbbá az állat tejét is hasznosítja, legalább öt jogcímen tud forrást bevonni a gazdaságába. Ez a többi állattenyésztési ágazatban nem áll rendelkezésre - jegyezte meg Feldman. (A húshasznosítású szarvasmarha-tenyésztés területén 2012-ben sikerült elindítani a kérődző állatok - marha és juh - tenyésztésére vonatkozó szerkezetátalakítási programot, aminek keretében 14 milliárd forintot lehet fordítani fejlesztésre. Biztos abban, hogy ha lesz rá mód, a technológia megújítására szolgáló lehetőségeket 2014 után is biztosítani tudják.) Az új uniós agrárpolitika (KAP) bevezetésének egy évvel történt eltolása miatt jövőre sem változik a támogatási szerkezet. Ezt követően pedig Feldman szerint „a magyar gazdálkodók minimális többletpapírmunkával, gazdálkodási szokásaik megváltoztatása nélkül" megfelelnek a követelményeknek, s úgy tűnik, még több mód lesz az állattenyésztés-segítő támogatásokat szerepeltetni a rendszerben.
Az egész európai tejtermelést érintő, már említett válság miatt csökkent a megtermelt tej mennyisége is, így kevesebb nagyon olcsó tej jutott hazánkra, ami viszont a hazai termékeknek adott némileg több teret.

Ezek is érdekelhetnek