Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A baromfi- és sertéshúsból készült termékek forgalmi adójának csökkentését ígérik a politikusok januártól: 10 százalék körüli lenne az áfa kulcsa. A bejelentésnek mindenki örül. Jelenleg az EU legmagasabb, 27 százalékos áfája terheli a magyar élelmiszerek legtöbbjét, ráadásul pár napja egy százassal felmentek a húsárak.
– Ha csökkentené a kormány a hús 27 százalékos áfáját, biztosan lejjebb vinnénk az árainkat – mondta a Délmagyarországnak Víg Ferenc, a Mars téri Víg Hús Baromfibolt tulajdonosa. – Már régóta vártunk erre a hírre, reméljük, januártól bevezetik.
– Amennyiben kisebb lenne az áfa, a vásárlóink olcsóbban vehetnék meg a húsokat – fejtegette lapunk érdeklődésére Hustiák Zsolt, a Coopter-Plus Kft. tulajdonos-ügyvezetője. – Néhány napja mindenki árat emelt a szakmában, részben az e-útdíj, részben az élő sertés felvásárlási árának drágulása miatt.
Megtudtuk: a hentesek hosszú ideig lenyelték a magasabb költségeket, szeptember 1-je óta azonban mindenki rátett egy százast az eddigi árakra. A Víg Húsnál korábban 1500 forintba került 1 kiló csirkemell, most 1600-ba. Az olcsó csirke far-hát kilója 258 forint helyett ma 268 forint. Eddig 1300 forint volt a tisztított sertéscomb a Mars téri nagycsarnokban a Coopter-Plusnál, most 1400 lett, a csont nélküli karaj pedig 1400 helyett 1500. Van honnan lejjebb vinni az árakat. Számításaink szerint a drágább húsok kilóját átlagosan 200 forinttal adhatnák olcsóbban a hentesek, ha 10 százalék körüli lenne az áfa.
Mit tudunk a tervezett áfavágásról? A Nemzetgazdasági Minisztériumban készülnek a javaslatok a baromfi- és sertéshús termékek áfájának csökkentésére 2014-től – ezt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár mondta kedden, hétfői vásárhelyi bejelentését megerősítve. Az áfakulcs mértéke szerinte 10 százalék alá is mehet.
Az ötlet nem új: a húsipar 2 éve szeretné elérni ugyanezt. Azért, mert virul a feketegazdaság – arányát 40 százalékosra becsülik az ágazatban –, míg az adózó feldolgozóipar veszteséges. Csányi Sándor, a Pick Szeged Zrt.-t is magában foglaló Bonafarm-csoport tulajdonosa a húsipari áfacsökkentés élharcosának számít. Németországban például 7, Ausztriában 10 százalékos a forgalmi adó a hústermékeken.
– A Bonafarm-csoport évek óta szorgalmazza az alapvető élelmiszerek, köztük a húsok, hústermékek áfájának csökkentését 10 százalékra, illetve az alatti mértékre – válaszolta kérdéseinkre Éder Tamás vállalatikapcsolatok- és PR-igazgató. – Ez hozzájárulhat a húspiac „fehéredéséhez", jelentősen segítheti a Pick Szeged Zrt. gazdálkodását. Míg az áfacsaló vállalkozások versenyképessége romlik, kiszorulnak a piacról, a legálisan tevékenykedő, adófizető cégek piaci lehetőségei javulnak, gazdálkodásuk eredményesebb lehet – jelentette ki Éder Tamás.
– Tavaly 3 terméktanács összefogásában született egy előterjesztés, amely kimondta, hogy a magyar élelmiszer-ágazatban létkérdés az áfa mértéke – közölte Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára. Szerinte a sertés- és baromfiágazatban a legnagyobb a baj, ezért is került előtérbe a kormányzatnál a csökkentés.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu