Gyorsan pénzhez juthatnak a gazdák

A problémás eseteket leszámítva egy héten belül a 177 ezer agrárgazdálkodó háromnegyed megkapja a területalapú támogatás első felét. Ez 170 milliárd forintot jelent összesen.

GazdanetO. Horváth György2013. 11. 07. csütörtök2013. 11. 07.
Gyorsan pénzhez juthatnak a gazdák

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2013. október 16-án megkezdte a területalapú támogatások, és a különleges tejtámogatások előlegének folyósítását az arra jogosult termelőknek.
A jogszerű földhasználók érdekeinek védelmében az MVH fokozottan ellenőrzi ezt a jogosultsági kritériumot. A kérelmet benyújtott 177 ezer gazdálkodó közel háromnegyedénél fennállnak az előlegfizetés feltételei, így számukra már megtörtént a pénzutalás, illetve november közepéig várhatóan a számlájukon lesz az előleg összege.
Az MVH kockázatelemzésen alapuló vizsgálattal határozta meg azon igénylők körét, ahol különösen indokolt a tételes ellenőrzés. A kifizetések november 30-ával befejeződhetnek az ellenőrzések sikeres lezártát követően.
A különleges tejtámogatás előlegét a gazdálkodók több mint 92 százalékának már kiutalta a Hivatal, a további kifizetések is folyamatosak, és ennél a jogcímnél is lezárulhat novemberben az előlegfizetés.

Ezek is érdekelhetnek