Lesz-e olcsóbb hús is? - 5 százalék lesz a sertés és sertéstermékek áfája!

Ember nincs, aki kiigazodna a kormány és a kormányzó párt nyilatkozatain. Két hete még úgy tudtuk, hogy a kormány csökkentené a sertéságazati áfát, majd egy hete a Fidesz azt nyilatkozta, hogy ez nem lehetséges, tegnap pedig mégis csak 5 százalékra vitte le 27-ről az áfa szintet e termékeknél a kabinet.

GazdanetO. Horváth György2013. 11. 07. csütörtök2013. 11. 07.

Kép: bóly pikkert kft sertésfeldolgozó üzem húsipar sertés hentes élelmiszer töltött árú sonka kolbász 2013 10 03 Fotó: Kállai Márton

Lesz-e olcsóbb hús is? - 5 százalék lesz a sertés és sertéstermékek áfája!
bóly pikkert kft sertésfeldolgozó üzem húsipar sertés hentes élelmiszer töltött árú sonka kolbász 2013 10 03 Fotó: Kállai Márton

Alig múlt el egy hete, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy aggályos az áfa-csökkentés, mert nincs garanciája annak, hogy az adómérséklés az egész élelmiszerláncon végighalad, azaz az élősertés adójának csökkentése megjelenik a fogyasztói árakban is. Előtte viszont heteken át szinte biztosra vehette mindenki, hogy a kormány 10 százalék alá viszi le a mostani 27 százalékról az adónem szintjét.

Ma viszont Fazekas Sándor agrárminiszter arról számolt be, hogy a kormány már tegnap döntött, mégiscsak 5 százalékra csökkenti a fajtiszta tenyészsertés, az élő sertés, a levágott házi sertés egészben vagy félben, frissen vagy hűtve, illetve fagyasztva adórátáját.

Erről a módosító javaslatot nyújtanak be a jövő évi adócsomaghoz. Minderre a sertés termékpályán tapasztalható áfa csalások és számla nélküli értékesítés miatt van szükség. Az áfacsökkentés hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez, az érintett vállalkozások versenyképességének növeléséhez. Hozzátette: a mostani döntés az élelmiszerek áfacsökkentésének első lépése, és nem tartotta kizártnak, hogy jövőre további mérséklések lehetnek. A húságazatban a feketegazdaság aránya 40 százalék körül van, miközben a legálisan működő cégek a csőd szélén állva küszködnek, a szektor pedig technológiai reformra is szorulna.

 

Ezek is érdekelhetnek