Még sem sújtott annyira az aszály!

Az agrárgazdaság az idén is jelentősen hozzájárul a hazai gazdaság növekedéséhez, köszönhetően annak, hogy a nyári aszály az előzetes várakozáshoz képest kisebb mértékben rontotta a kukoricatermést, ami elérheti a 6,8 millió tonnát.

GazdanetO. Horváth György2013. 11. 28. csütörtök2013. 11. 28.
Még sem sújtott annyira az aszály!

A kedvezőtlen időjárás ellenére az agrárium egyértelműen jobban teljesít az idén, a mezőgazdaság pedig döntő szerepet játszik abban, hogy az ország gazdasági növekedési adatai kedvezően alakulnak – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) rendezvényén tartott sajtótájékoztatón Czerván György elmondta: az első negyedévben a mezőgazdaság 12, a másodikban 17, a harmadik negyedévben az előzetes számítások alapján 15 százalékkal növelte teljesítményét és ezzel járult hozzá a GDP növekedéséhez. Az államtitkár jelezte: remélhetőleg a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére az agrárium olyan mértékben fog hozzájárulni az ország gazdasági növekedéséhez, mint 2011-ben. Akkor a gazdasági növekedés 1,7 százalékot tett ki, és ebből 0,9 százalékot az agrárium adott.

Magyarországon akkor van gazdasági növekedés, ha a mezőgazdaságban is van növekedés. A jó teljesítmény összetevőjeként említette az ágazatban dolgozók szakmai teljesítményét. Hozzátette: a minisztérium is igyekezett a tőle telhető segítséget megadni, az adminisztrációs terhek csökkentésével, a különböző hitelkonstrukciókkal, a gabonaágazatban a fordított áfa bevezetésével.

Az államtitkár az őszi betakarítási helyzetről elmondta: a november 25-i adatok alapján napraforgót 604 ezer hektáron takarítottak be, és hektáronként 2,5 tonna volt az átlagtermés. A kukorica a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk, (1,223 millió hektár), amelyből az idén 6,8 millió tonna került a tárolókba. A cukorrépa betakarítása még folyik, mintegy 1700 hektár betakarítása van hátra.

Czerván György kiemelte: az őszi munkákkal nagyon jól állnak a termelők, az őszi vetések időben befejeződtek, és optimális körülmények között zajlottak a munkálatok. Az elvetett növények állapota kiváló, mind a repcénél, mind az őszi kalászosoknál. Ebben az évben még az őszi mélyszántások elvégzése van hátra, jelenleg ez 71 százaléknál tart – fűzte hozzá. Az előzetes számítások szerint mind búzából, mind kukoricából mintegy 2,5 millió tonna export árualap fog képződni.

Az államtitkár a területalapú támogatások előlegének kifizetésével kapcsolatban elmondta: a regisztrált termelők mintegy 95 százaléka november 30-ig hozzájut az előleghez. December 2-án a különleges tejtámogatások előlegét is fizetni fogják, december 17-én a baromfi állatjóléti támogatások harmadik negyedéves összegét is kifizetik, és év végéig a tej nemzeti kiegészítő támogatást is eljuttatják az érintett termelőkhöz.

Ezek is érdekelhetnek