Újabb támogatáshoz jutnak a szőlészek, borászok

Új borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 133,7 millió forint összegű támogatás kifizetését teljesítette ezen a héten. Emellett 16 millió forintnyi gázolaj támogatást utalt át 256 szőlész, borász kérelmező részére.

GazdanetO. Horváth György2014. 04. 03. csütörtök2014. 04. 03.
Újabb támogatáshoz jutnak a szőlészek, borászok

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a Vidékfejlesztési Minisztériummal együttműködve ezen a héten is jelentős támogatási összeg átutalásáról gondoskodott az új borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez kapcsolódóan 2013. november 5. és 2013. december 14. közötti időszakban benyújtott kérelmek bírálata alapján. A fenti időszakban 208 db kérelem érkezett be a Hivatalhoz, amelyek összesített támogatási igénye megközelíti a 1,96 milliárd forintot. A 14. héten az MVH 133,7 millió forint összegű támogatás kifizetését teljesítette. Támogatást – olyan, a hatályos borászati gépkatalógusban szereplő – új borászati gép és technológiai berendezés vásárlása után lehetett igényelni, amelyek javítják a vállalkozás összteljesítményét.

Az ágazatot szintén érintő szőlő- és gyümölcsös ültetvényekben felhasznált gázolajhoz nyújtott agrár „de minimis” támogatások intézkedés keretében az MVH a benyújtott kérelmekben foglalt jogos támogatási igények alapján ezen a héten 256 kérelmező részére közel 16 millió forint összegű támogatást folyósított. Az intézkedés keretében az a mezőgazdasági termelő vehet igénybe támogatást a szőlő- és gyümölcsös ültetvények műveléséhez felhasznált gázolaj után, aki legalább 0,5 hektár területű ültetvényen szőlő-, illetve gyümölcstermesztést folytat, és akinek a NAV a jövedékiadó-visszaigénylését jóváhagyta. A 2013. évre vonatkozó támogatási kérelmet a szőlő- és gyümölcsös ültetvényekben felhasznált gázolaj után, kizárólag évente egyszer, a felhasználás évét követő évben az éves adóbevallási nyomtatvány részeként lehet benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz elektronikus úton, a jövedékiadó-visszatérítés igénylésével egyidejűleg. A vámhatóság a kérelmek adatait elektronikus úton továbbítja az MVH részére. Az MVH a támogatások kifizetését mindkét említett intézkedés esetében folyamatosan végzi a kérelmek feldolgozásának ütemében.

Ezek is érdekelhetnek