Ebből még demonstráció is lehet!

Termelői demonstráció sem kizárt a tejpiaci egyensúly védelmében - közölte Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Tej Terméktanács) ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-vel.

GazdanetO. Horváth György2014. 06. 22. vasárnap2014. 06. 22.

Kép: Belgian milk producers pour milk near a cow on the main square in the Belgium's city of Charleroi September 11, 2009. French dairy unions urged producers in the European Union's countries, to throw their milk away in a strike they hope will spread across Europe and force the authorities to take more action to counter a slump in the dairy sector. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM ENVIRONMENT CONFLICT ANIMALS), Fotó: © Yves Herman / Reuters

Belgian milk producers pour milk near a cow on the main square in the Belgium's city of Charleroi
Belgian milk producers pour milk near a cow on the main square in the Belgium's city of Charleroi September 11, 2009. French dairy unions urged producers in the European Union's countries, to throw their milk away in a strike they hope will spread across Europe and force the authorities to take more action to counter a slump in the dairy sector. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM ENVIRONMENT CONFLICT ANIMALS)
Fotó: © Yves Herman / Reuters

Elmondta: a tejpiacon kialakul helyzetet a termelői érdekképviseletekkel hétfőn - június 23-án - vitatják meg. Ha a termelők esetleg a tiltakozás egyik legdrasztikusabb formáját választják, úgy akár egy demonstráció sem kizárt a piaci pozíciók védelme érdekében.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legutóbbi, csütörtöki elnökségi ülésén ismételten felhívta a piaci szereplők figyelmét arra, hogy az import termékek mennyisége súlyosan zavarja a tejpiaci egyensúlyt. Hozzátették: a terméktanács kiemelt figyelmet fordít a piaci egyensúly megtartására, ennek érdekében soron kívüli, határozott piaci intézkedéseket kezdeményez valamennyi lehetséges fórumon.

Az ügyvezető igazgató emlékeztetett: a magyar tejpiacon az importtermékek éves szinten mintegy 300 millió euró - mintegy 90 milliárd forint - értéket képviselnek. Árucsoportonként más-más az arány, de például a hosszan eltartható UHT tej, vagy a gyümölcsjoghurtok esetében ez 60-70 százalék.

Mivel kínálati piac alakult ki, az import termékek mennyiségének növekedését valószínűsíti - a részidős adatok alapján - a szakmaközi szervezet, és határozott fellépést tart szükségesnek a belső piac védelmében. Ennek a folyamatnak a részeként egyeztetnek hétfőn a termelőkkel, és szigorúbb terméktanácsi monitoring ellenőrzéseket tartanak. Ha szabálytalanságot találnak, felhívják rá a hatóságok figyelmét - mondta Lukács László az MTI-nek.
 

Ezek is érdekelhetnek