Nem lesz változás a hazai agrárpolitikában

A következő négy évben a mezőgazdaság érje el a rendszerváltozás évének teljesítményét – ez a legfőbb célja a z agrártárca régi-új várományosának. Fazekas Sándor miniszterjelöltet kormánypárti szavazatokkal támogatta a parlament mezőgazdasági bizottsága.

GazdanetO. Horváth György2014. 06. 05. csütörtök2014. 06. 05.

Fotó: Foto:Pelsoczy Csaba

Nem lesz változás a hazai agrárpolitikában Fotó: Foto:Pelsoczy Csaba

- Az új kormányzati ciklusban a Földművelésügyi Minisztérium legfőbb feladatai közé sorolta Fazekas Sándor a mezőgazdaság 1990-es termelési szintjének elérését az MTI-nek nyilatkozva. A tegnap meghallgatott és a parlament mezőgazdasági bizottságának támogatását is megszerző régi-új miniszter az eddig követett hazai agrárpolitika folytatását ígérte. Ennek értelmében hangsúlyozta, hogy a bővülő termeléssel növelhető a foglalkoztatás és erősíthető a családi gazdaságokra épülő agrár-középosztály is. Ehhez kapcsolódik a Földet a gazdáknak program folytatása, amelynek keretében újabb állami területeket adnak haszonbérletbe. Évek alatt fokozatosan megszüntetnék az osztatlan közös tulajdont - ilyen formában 1-1,2 millió hektár föld van közös tulajdonban - és kiemelten támogatnák az állattenyésztést - sorolta a miniszter.

A környezetügyben a gazdasági fejlődést akadályozó szabályok deregulációját kívánja a szaktárca mielőbb megoldani úgy, hogy az alapvető környezetvédelmi érdekek ne sérüljenek. A nemzeti parkok stabil működési feltételeinek biztosítását ugyancsak fontosnak mondta Fazekas Sándor, aki a magas szakmai színvonalú agrár-szakképzés feltételeinek biztosítását is a kiemelt teendők közé sorolta.

A vidékfejlesztési miniszter az elmúlt négy év egyik legnagyobb eredményének tartja az agrárbéke fenntartását, valamint a mezőgazdasági termelés, a foglalkoztatottság és a jövedelmezőség javulását. Eredményként említette azt is, hogy az agráriumban sikerült stabilizálni az állattartást és az egyes ágazatokban az állatlétszámot is. A szaktárca meg tudta őrizni az ország GMO-mentességét, továbbá elindította a Földet a gazdáknak programot és az Országgyűlés elfogadta az új földtörvényt, amely megvédi a magyar termőföldet a spekulánsoktól - hangsúlyozta.
Felidézte, hogy új hulladékgazdálkodási törvény készült, amely jó hátteret biztosított a rezsicsökkentéshez. A nemzeti parkok pedig stabilan működnek és több milliárd forintos fejlesztéseket tudtak végrehajtani. A tárcánál megalkották a hungarikum törvényt, amely méltóképpen megvédi a magyar nemzeti értékeket, a magyar termékekre vonatkozó szabályozással pedig el lehetett érni azt, hogy nőtt az érdeklődés a magyar élelmiszerek iránt. Nemcsak a belső piacon sikerült növelni a magyar élelmiszerek eladását, hanem külföldön az exportpiacokon is - hangsúlyozta.

Fazekas Sándor felidézte: ahogyan a minisztérium névváltozása is mutatja, a vidékfejlesztési források a mostani kormányzati ciklusban elkerülnek a tárcától a Miniszterelnökséghez. A források áthelyezésével együtt szintén a Miniszterelnökségre kerül a vidékfejlesztési terület pályázat és szabályalkotó szervezeti egysége is. A többi agrár- és környezetvédelmi terület továbbra is a Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozik majd - mondta.

Így az agrártárcánál marad az élelmiszerbiztonság, a környezetügy, a mezőgazdaság szervezése, a földügyi igazgatás, az állami földvagyonért való felelősség, továbbá az agrárdiplomácia, az agráriummal összefüggő uniós képviselet, valamint az eredetvédelem, a hungarikumok, a mezőgazdasági termelést segítő piacok létesítése, a közvetlen értékesítésre vonatkozó szabályok meghozatala, de például marad a lovas stratégia és a sertésprogrammal összefüggő területek is.
Mindebből adódóan a vidékfejlesztési források a Miniszterelnökség költségvetésében szerepelnek majd. Ez az agrártámogatások egyharmadát jelenti. A mezőgazdasággal összefüggő forráskeret azonban továbbra is a tárcánál marad, így a minisztérium költségvetésében szerepel egyebek között a területalapú támogatások és a rájuk épülő kiegészítő támogatások összege. Mindez azt jelzi, hogy a Földművelésügyi Minisztériumnak szorosan együtt kell majd működnie a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős apparátusával, de ez az államigazgatási szervezetben nem jelenthet gondot - szögezte le Fazekas Sándor.

Ezek is érdekelhetnek