Az oroszokhoz nem, Amerikába mehet a magyar hús

Bővült az Amerikai Egyesült Államokba exportálható hústermékek listája - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

GazdanetO. Horváth György2014. 08. 27. szerda2014. 08. 27.

Kép: Hamburg, 2011. május 25. A hamburgi Higiéniai és Környezeti Intézet dolgozója az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaját képviselő EHEC bélbacilusokat tartalmazó Petri-csészét fog egy hamburgi egyetemi klinikán május 24-én. Németországban rohamosan terjed az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus okozta hasmenés járványa, a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 600-ra emelkedett, és három ember meghalt a betegségben. (MTI/EPA/Christian Charisius), Fotó: Christian Charisius

Az oroszokhoz nem, Amerikába mehet a magyar hús
Hamburg, 2011. május 25. A hamburgi Higiéniai és Környezeti Intézet dolgozója az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaját képviselő EHEC bélbacilusokat tartalmazó Petri-csészét fog egy hamburgi egyetemi klinikán május 24-én. Németországban rohamosan terjed az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus okozta hasmenés járványa, a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 600-ra emelkedett, és három ember meghalt a betegségben. (MTI/EPA/Christian Charisius)
Fotó: Christian Charisius

A tájékoztatás szerint friss és fagyasztott húst, valamint nem hőkezelt hústermékeket is szállíthatnak már ezentúl a magyar termelők. A termékpaletta-bővítést az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium Élelmiszer-biztonsági Ellenőrzési Szolgálata (USDA FSIS) a magyarországi helyszíni ellenőrzést követően véglegesítette. A szállítási engedély természetesen a korábban már jóváhagyott termékekre - teljesen hőkezelt, valamint hosszan érlelt sertéshús-termékek - továbbra is vonatkozik.

A mostani döntés az exporttermékekre vonatkozó eljárásrendben is könnyítést jelent, ugyanis az USDA augusztus 22-én elfogadta az újonnan jóváhagyott termékekre vonatkozó exportbizonyítvány mintákat. Így vált lehetővé a teljesen hőkezelt, valamint hosszan érlelt sertéshús-termékek mellett a magyar előállítók számára a friss és fagyasztott hús, és nem hőkezelt hústermékek kivitele is az Egyesült Államokba. A Földművelésügyi Minisztérium az Egyesült Államokba irányuló élősertés-szállítások mielőbbi elindítása érdekében további egyeztetéseket folytat az amerikai hatósággal - tartalmazza a tájékoztatás.

Gombos Zoltán, az FM Élelmiszerlánc-felügyeleti főosztály vezetője az MTI érdeklődésére közölte: a nem hőkezelt termékek körébe tartoznak például, a különböző - tipikusan - érlelésen átesett termékek, kolbász- és szalámifélék. A teljesen hőkezelt termékre példa a dobozos sonka, a hosszan érlelt húskészítmény pedig például a hosszan érlelt, pácolt nyers paraszt sonka, de ilyen a téliszalámi is.

Az eljárások lényege, hogy a hőkezelés a pácolás, a füstölés csökkenti a különböző kórokozók jelenlétét, és ezek az eljárások növelik a termékek eltarthatóságának időtartamát. Emellett az, hogy magyar nyers termékek is bevihetők az Egyesült Államokba, az amerikai élelmiszerbiztonságért felelős hatóság elismeri: a magyar élelmiszerlánc-biztonság olyan fokú, hogy akár nyers húsok exportjára is lehetőség van Magyarországról. Így gyakorlatilag megszűntek azok a korlátozások, amelyet a Szlovákiai sertéspestis miatt léptettek életbe még korábban.

Az élősertés-kivitel engedélyezése pedig a tenyészállat-export elindítását tenné lehetővé Magyarországról az Egyesült Államokba. A kivihető magyar hústermékek körének bővülése az eddiginél lényegesen több magyar cég számára jelenthet új piaci lehetőséget - tájékoztatta az MTI-t az FM főosztályvezetője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek