Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Olyan kevés a most szüretelt szőlőben a cukor, hogy az kiforrva csak 7-8 százaléknyi alkoholtartalmat biztosítana. Ez a bor viszont így nem eltartható. Ezért most az EU-tól kértünk engedélyt, hogy musttal, vagy cukorral annyira emeljük a must cukortartalmát, hogy az 2 százalékkal magasabb alkoholtartalmú legyen, mint nélküle lenne.
Kép: tokaj borvidék nagy kopasz hegy tájegység szőlő bor ősz szüret 2013 10 09 Fotó: Kállai Márton
Kezdeményezte Magyarország az Európai Bizottságnál, hogy a hazai bortermelők az engedélyezett 1,5 térfogatszázalék helyett az idén további 0,5 térfogatszázalékkal növelhessék boraik természetes alkoholtartalmát. Az összesen 2 százalékos növelést az indokolja, hogy a szőlő-bor ágazatban rendkívüli helyzet alakult ki a szokatlanul csapadékos időjárás miatt. Az eddigi eredmények azt igazolják, hogy a termelők a szőlőt túlságosan alacsony, 14-15-ös mustfokkal szüretelhetik le.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) eddigi tapasztalatai szerint a korai szőlőfajtákból készített szőlő mustfoka még 16-17-es volt, de a most szüretelteké csak 14-15 között mozog – közölte az agrarszektor.hu-val Tornai Tamás, a HNT elnöke. Ez pedig azért is aggasztó, mert legalább 14,9-15,0-ös mustfokú szőlőkre lenne szükség ahhoz, hogy az asztali és a minőségi boroknál előírt, 9 százalékos minimális alkoholtartalmat el lehessen érni. 7 térfogatszázalék körüli alkoholtartalmat 12,0-12,5-es szőlők adhatnak, vagyis legalább ilyen mustok kellenek ahhoz, hogy a 2 százalékos kiegészítéssel a borokban minimum 9 térfogatszázaléknyi alkoholtartalom lehessen. Felső korlátként pedig a növelési eljárásokkal maximum 12,5 térfogatszázalékos alkoholtartalom érhető el.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu