Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Penészes, éréshibás, túlérett, nem megfelelő létartalmú déligyümölcsökre vadászik az élelmiszer-biztonsági hatóság a következő időszakban. Cél, kiszűrni a gagyi termékeket, s ezzel is teret teremteni a hazai almának.
Magyarországon szeptember végétől március közepéig tart a déligyümölcsök szezonja. Figyelembe véve, hogy a déligyümölcsök minősége a szezon kezdeti szakaszában nem mindig kielégítő, Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elrendelte, hogy a hatóság kiemelten ellenőrizze e termékek minőségét.
Az ellenőrzések során a hatóság elsősorban a citrusféléket (mandarin, narancs, grépfrút), az avokádót és a kereskedők polcain egyre nagyobb mennyiségben megjelenő egzotikus gyümölcsöket (mangó, ananász) vizsgálja. Az intézkedés fontosságát jelzi, hogy hazánkban az egy főre eső évi déligyümölcs-fogyasztás közel 12 kilogramm. (Almából csak egy kicsivel eszünk többet, összesen 15 kilót.)
A miniszteri utasítás értelmében a szabvány szerinti valamennyi minőségi paramétert vizsgálni kell, tehát az ellenőrzés célja a citrusféléknél: penészes, romlóhibás, esetleg fagyott gyümölcsök, nem megfelelő létartalom, az érlelés során bekövetkező etilén perzseltség, az avokádónál: éretlen vagy túlérett, romlóhibás gyümölcsök, a banánnál: túlérett vagy az érlelés során elkövetett hibák miatt ízetlen, zöld gyümölcsök kiszűrése.
A nem megfelelő minőségű termékek árupiacról történő kivonásával és a helyes forgalmazói magatartás (folyamatos áruleválogatás, megfelelő tárolási körülmények és a nyomonkövethetőség biztosítása) kialakításával érhető csak el, hogy a vásárlók jó minőségű és élelmiszer-biztonsági szempontból kifogástalan termékekkel találkozzanak a boltok polcain. Az ellenőrzések eredményeiről és tapasztalatairól a NÉBIH a későbbiekben folyamatosan tájékoztatja a nyilvánosságot.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu