20-30 ezer tonna rothad el szedetlenül a fák alatt

Ipari üzemek dolgozták fel az elmúlt évi 820-900 ezer tonnás almatermés kétharmadát. 20-30 ezer tonna rothad el szedetlenül a fák alatt - közölte az újfehértói központtal működő terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

GazdanetO. Horváth György2015. 02. 02. hétfő2015. 02. 02.

Kép: Napkor, 2014. szeptember 22. Egy mezőgazdasági idénymunkás golden almát önt pótkocsira Tudlik Tamás őstermelő almáskertjében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkor határában 2014. szeptember 22-én. MTI Fotó: Balázs Attila, Fotó: Balázs Attila

20-30 ezer tonna rothad el szedetlenül a fák alatt
Napkor, 2014. szeptember 22. Egy mezőgazdasági idénymunkás golden almát önt pótkocsira Tudlik Tamás őstermelő almáskertjében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkor határában 2014. szeptember 22-én. MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila

Takács Ferenc elmondta, hogy az érintett üzemektől begyűjtött adatok szerint sűrítmény gyártáshoz 550 ezer tonna almát vásároltak fel, a sokévi 400 ezer tonnás átlagmennyiséggel szemben. 60-80 ezer tonna gyümölcsöt közepes, vagy kisebb méretű szesz-, konzerv-, hűtő-, légyártó-, és szárítóipari cégek vettek át a termelőktől, mintegy 10 ezer tonnányival többet a megszokottól.

Az újfehértói Észak-kelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmai Szervezet és Terméktanács vezetőjének tájékoztatása szerint az utóbbi évtized legnagyobb, 2014. évi almaterméséből augusztus és november között tárolás nélkül 60-90 ezer tonna gyümölcsöt értékesítettek. Az almát döntően hazai üzletek vették át, illetve került belőle nyugati, romániai és szerbiai exportra is.

A betárolt alma mennyiségét 150-180 ezer tonnára becsüli a terméktanács. A betárolási hajlandóság ezúttal kisebb volt a korábbinál, nem használták ki teljes mértékben a 200-250 ezer tonnás hűtőkapacitást - emelte ki Takács Ferenc. Ennek oka az előző évi rossz tapasztalat volt, amikor jelentős veszteséggel tudták a hűtőházakból tavasszal kitárolni az almát, ráadásul a piaci árak sem voltak magasabban az őszi betakarítási időszakénál.

Az alma terméktanács felmérése alapján 2014 őszén legalább 20-30 ezer tonnát nem takarítottak be, ami több okra vezethető vissza: sokan kivártak a szürettel, bízva a felvásárlási árak emelésében, de az nem következett be, a kilogrammonkénti 10-12 forintos léalma ár miatt a termelők egy része a fákon hagyta a gyümölcsöt, amely túlérve lehullott, illetve a hullást felgyorsította az október 7-ei korai fagy is, így a termés felszedetlenül a földön maradt. Volt ahol munkaerőhiány akadályozta a szüretet.

Ezek is érdekelhetnek