Itt a madárinfluenza - Ölik a kacsákat Békés megyében

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága egy Békés megyei baromfitelepen. A vírus elterjedésének megakadályozása érdekében az állományt – állami kártalanítás mellett – leölik az állat-egészségügyi szolgálat szakemberei. Az egyedekben kimutatott szerotípus (H5N8) kapcsán eddig még nem tapasztalták, hogy emberre is átterjedt volna.

GazdanetO. Horváth György2015. 02. 25. szerda2015. 02. 25.

Kép: Varga Károlyné miskolci broljer csirke tenyészete. 2009.11.26. Fotó: Bohanek Miklós

Itt a madárinfluenza - Ölik a kacsákat Békés megyében
Varga Károlyné miskolci broljer csirke tenyészete. 2009.11.26. Fotó: Bohanek Miklós

A kacsaállományban tapasztalt elhullás emelkedése, valamint a megfigyelt klinikai tünetek alapján értesült az állat-egészségügyi hatóság a gyanúról. A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a madárinfluenza jelenlétét. Az Európa számos országában (például Nagy-Britanniában, Hollandiában, Bulgáriában) jelenlévő betegség H5N8 szerotípusa Németországban jelent meg először tavaly novemberben. Azt, hogy a fertőzés emberre is átterjedt volna, eddig még nem tapasztalták.

Az állat-egészségügyi hatóság a betegség terjedésének megakadályozása érdekében, a járványügyi előírásoknak megfelelően és állami kártalanítás mellett, a füzesgyarmati gazdaság teljes állományát leöli. Emellett a szakemberek a gazdaság körüli 3 km sugarú védőkörzetben valamennyi baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A védőkörzetben és a 10 km sugarú megfigyelési körzetben a fertőzés terjedésének megakadályozás érdekében szállítási korlátozások lépnek érvénybe. A védő- és megfigyelési körzet térképe, az érintett települések listája, valamint további információk elérhetők a NÉBIH honlapján.

Ezek is érdekelhetnek