A magyar kormány szerint nincs mit tenni Paks ügyében

A legtöbb szakértő úgy véli, hogy az EU tegnap kiszivárgott döntésével keresztbe tett a paksi bővítés (Paks II.) most tervezett formájának. A magyar kormány szerint nincs baj.

GazdanetO. Horváth György2015. 03. 13. péntek2015. 03. 13.

Kép: Paks atomerőmű magyar villamos művek atomenergia áramszolgáltatás 2011 03 23 Fotó: Kállai Márton

A magyar kormány szerint nincs mit tenni Paks ügyében
Paks atomerőmű magyar villamos művek atomenergia áramszolgáltatás 2011 03 23 Fotó: Kállai Márton

Parlamentben sajtótájékoztatót tartott ma reggel Kovács Zoltán kormányszóvivő. Leszögezte, hogy az oroszokkal (a Roszatom nevű céggel) kötött előzetes megállapodásokat benyújtottuk az Európai Bizottsághoz, mely ellen akkor nem emeltek kifogást. Ezek után tavaly decemberben három szerződést kötött Magyarország a Roszatom szervezeteivel.

Az Euratom, az Európai Unió atomenergetikával foglalkozó szervezete a tegnap kiszivárgott hírek szerint lényegében megfúrta a paksi bővítés eddigi, az oroszokkal lefektetett feltételrendszerét. Az Euratom szerint ugyanis nem lehet kizárólagosságot biztosítani az orosz cégnek a fűtőelemek szállítását illetően. Ezzel az Európai Bizottság Ezt követően két, egymással ellentétes értelmű nyilatkozat is érkezett a kormány felől. Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI-nek azt mondta: nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta volna a Paks II. atomerőmű építését. Navracsics Tibor EU-biztos viszont az Indexnek megerősítette a blokkolás hírét.

Ezek után ma reggel Kovács Zoltán azt tolmácsolta, hogy a hírt elsőként megszellőztető Financial Times hamis és félrevezető hírt hozott tegnap este napvilágra. következő hetekben megnyugtató megoldás születhet a paksi beruházás fűtőanyag-beszállításának kérdésében. A kormány szerint nincs szó arról, hogy az Európai Unió megtiltotta volna az orosz nukleáris fűtőanyag beszállítását Magyarországra. Ezt ismételte meg a Roszatom is közleményében.

 

Ezek is érdekelhetnek