Ezért kerülhet még több beteg krumpli a konyhánkba!

Az uniós szabályozás enyhítése várható, mivel a hollandok kilobbizták maguknak. Magyar szakemberek viszont attól tartanak, hogy emiatt a jövőben még több gyenge minőségű – azaz fertőzött - vetőburgonya érkezik az országba.

GazdanetO. Horváth György2015. 03. 14. szombat2015. 03. 14.
Ezért kerülhet még több beteg krumpli a konyhánkba!

Ez is megfogalmazódott kedden a keszthelyi Georgikon Karon tartott fórumon, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével. A megbeszélésről beszámoló zaol.hu szerint 2016 januárjától átalakul a vetőburgonya-minősítés jelenlegi rendszere. Az Európai Unió lazít a szabályozáson, többek között a holland termelők érdekében, s a mostaninál kórtani szempontból gyengébb minőségű vetőburgonyák forgalmazását is engedélyezi - vagyis nagyobb arányban fordulhatnak elő kórokozók a növényekben.

A szakemberek a rendezvényen már sokadszor vetették fel: szükség lenne valamiféle ösztönző rendszerre, hogy több fémzárolt, hazai előállítású vetőburgonyát ültessenek a gazdák, például egy olyan szabályozás bevezetésére, hogy kiskereskedelmi forgalomba csak hivatalosan minősített vetőburgonyából nevelt étkezési burgonya kerülhet. Jelenleg csupán az elültetett vetőgumók ötöde magyar, a többi import fajta.

 

Ezek is érdekelhetnek