Ezt megengedte nekünk az EU!

Új állatjóléti támogatást vezethetett be Magyarország, ami a tenyészkocákra március közepétől igényelhető, a keretösszege 8,62 milliárd forint. Ez újdonság, az EU jóváhagyása kellett hozzá.

GazdanetO. Horváth György2015. 03. 17. kedd2015. 03. 17.
Ezt megengedte nekünk az EU!

Tavaly – ahogy évek óta - is volt sertésjóléti támogatás, amelynek az összege 8,5 milliárd forintot tett ki. A sertéságazat 2015-től már több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatást kaphat. Ez a plusz forrás segíthet, hogy több sertés legyen Magyarországon, hiszen az egyedenkénti 38 580 forintos kocatámogatással az anyaállat ára három év alatt megtérül. Ez egy új forrás, s hónapokig tárgyaltunk Brüsszellel, hogy engedélyezze bevezetését.

Magyarországon 220-230 ezer koca van, de ahhoz, hogy középtávon megduplázódjon a sertésállomány az országban, további mintegy 100-150 ezer kocára van szükség. A tenyészkoca állatjóléti támogatásról szóló rendelkezés a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg. A támogatási kérelmet a gazdálkodók március 15-től nyújthatják be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A támogatás pedig április 1-től kezdődik, kifizetés negyedévente lesz.

Ezek is érdekelhetnek