Terjed a földadó - Hol tart a számláló?

Eddig 12 önkormányzat vezette be csorbuló bevételei ellensúlyozására a földadót. A sonline.hu szerint most Somogytúron és Karádon is ekként tettek. Számos bajban lévő kisközségnek nincs más választása, mivel ez az adó úgy hozhat bevételt, hogy a helyi lakosságnak csak kisebb részét terheli.

Gazdanetohgy2015. 03. 21. szombat2015. 03. 21.
Terjed a földadó - Hol tart a számláló?

Müller Tibor somogytúri polgármester úgy véli: a pár száz fős kistelepüléseken előbb-utóbb így fognak eljárni. A két említett település annak ellenére csatlakozott e körhöz, hogy a kormány többször is kifejtette: ellenzi ezt az adónemet. A mintegy kétmillió földtulajdonost érintő adónak ugyanis negatív következményei lehetnek.

A vidéki életnek, a vidék megtartó képességének, a felemelkedésnek számos helyen a föld az egyetlen záloga, a megélhetés alapja. A földművelésügyi tárca kezdeményezte az adótörvény módosítását, amelyben megtiltanák a termőföldtulajdon megadóztatását. Ám azok az önkormányzatok, ahol a testület már korábban döntött a földadó bevezetéséről, nem akarnak visszakozni, mivel nekik nincs más vagyonuk, egyedül a föld megadóztatásának eszközéhez nyúlhatnak.

Ezek is érdekelhetnek