Még legalább hét hónap kínlódás vár ránk?

Ahogy az várható volt, az orosz bejelentés után, miszerint, ha Moszkvával szembeni szankciókat az azokat megfogalmazó országok fenntartják, úgy Oroszország is ragaszkodik a főként élelmiszerekre, mezőgazdasági termékekre vonatkozó importtilalmát. Tegnap este az EU külügyminiszterei 2016. január 31-ig fenntartják a gazdasági szankciókat.

GazdanetO. Horváth György2015. 06. 23. kedd2015. 06. 23.
Még legalább hét hónap kínlódás vár ránk?

Az EU-országok külügyminiszterei hétfői luxembourgi tanácskozásukon vita nélkül jóváhagyták azt a korábban nagyköveti szinten már megszületett megállapodást, miszerint jövő év január harmincegyedikéig meghosszabbítják az Oroszország ellen Kelet-Ukrajna destabilizálása miatt elrendelt gazdasági szankciókat. Az oroszok már reagáltak is: hat hónappal tervezik meghosszabbítani a nyugati országokra vonatkozó importtilalmat.

A meghosszabbítás alapja az uniós csúcsvezetők azon márciusi közös elhatározása, hogy a szankciók feloldásának előfeltételeként maradéktalanul teljesíteni kellene az ukrajnai békés rendezést célzó minszki megállapodás-csomag előírásait. A minszki előírások teljesítésének kitűzött határideje ez év december 31. Az EU tavaly júliusban hozta meg Oroszország elleni szankciós döntését, majd annak érvényét szeptemberben megerősítették – írja a portfolio.hu.

Az intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt (egyébként kettős rendeltetésű) termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia Oroszországba történő exportálását. Az európai szankciókra adott válaszul Oroszország hat hónappal tervezi meghosszabbítani a nyugati országokra vonatkozó élelmiszerimportot - közölték orosz tisztségviselők a Reuters-szel. A hosszabbítás augusztus elejétől kezdődne, és elképzelhető, hogy új termékek is felkerülnek a szankciós listára. Az orosz mezőgazdasági minisztérium már dolgozik az új javaslatokon.

Ezek is érdekelhetnek