Ezért drágul az élelmiszer

Az elmúlt hónapban drágábban jegyezték az alapvető mezőgazdasági árucikket a világkereskedelemben, a rossz időjárás miatti aggodalmak a cukor és pálmaolaj készletei körül felfelé nyomták az árakat. A FAO élelmiszerár indexe 3,9%-ot emelkedett múlt hónaphoz képest, de a 162 pontos átlag még mindig 16%-kal alacsonyabb a tavalyinál.

GazdanetO. Horváth György2015. 11. 09. hétfő2015. 11. 09.
Ezért drágul az élelmiszer

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legfrissebb értékelése valamelyest lefelé, 2,53 milliárd tonnára korrigálta a világ gabonatermelésére vonatkozó októberi előrejelzését, ami 1%-kal alacsonyabb a tavalyi rekord adattól. Erre részben az időjárás által befolyásolt borús indiai és ukrán kukoricatermés-kilátások miatt volt szükség. Az előzetes becslésekkel szemben a thaiföldi szárazság miatt gyengébb rizstermés várható. Ezek mellett az idei bőséges termés az Európai Unióban nagyban hozzájárult a globális gabonatermelési előrejelzések pozitív korrekciójához. A globális, elraktározott gabonakészlet 15 éve nem látott szintre emelkedhet. Ennek ellenére a gabonaárindex 1,7%-kal nőtt, ugyanis a száraz időjárás Ukrajna és Oroszország déli részének gabonaföldjeit is elérte.

Az élelmiszerindex erősödését a cukorárak 17,2%-os emelkedése okozta. Utóbbi mozgás mögött a kedvezőtlen időjárásról szóló hírek állnak két térségben: a várható esők Brazília fő termőterületein, akadályozva az aratást, továbbá az aszály valószínűsége Indiában és Thaiföldön. A cukorár hirtelen emelkedése visszafordította a február óta tartó csökkenő trendet.

Az El Niño miatt aggódnak Indonéziában, mert tönkre teheti a 2016-os pálmaolaj termést. Az El Niño miatt akadozik a brazil szójavetés. A két ok a FAO növényi olaj indexét 6,2%-kal emelte. A tejtermékek világpiaci ára 9,4%-kal nőtt szeptember óta, miután kedvezőtlen hírek érkeztek az új-zélandi tejtermelés várható mennyiségéről. A húsár index nem változott.

Ezek is érdekelhetnek