Itt a meglepetés: jövőre is folytatódnak a földárverések!

A kormány számol a mezőhegyesi agrárcég megszűnésével. Eddig 75 ezer hektár állami földet értékesítettek az állami földárveréseken, és az eladásokból 100 milliárd forintos árbevétel várható – jelentette be Lázár János kancellária miniszter. A mostani licitek december 31-ig tartanak ugyan, de egy sor föld nem kelt el. Főleg a nagyobb földrészletek, ezeket vélhetően feldarabolva próbálják eladni majd.

GazdanetO. Horváth György2015. 12. 11. péntek2015. 12. 11.

Kép: álami földek árverezése földárverés pest megye Érd termőföld licit 2015 11 16 Fotó: Kállai Márton

Itt a meglepetés: jövőre is folytatódnak a földárverések!
álami földek árverezése földárverés pest megye Érd termőföld licit 2015 11 16 Fotó: Kállai Márton

Eddig 100 milliárd forint árbevétele van a Nemzeti Földalapnak, ennyiért kelt el 75 ezer hektárnyi állami föld az elmúlt egy hónapban. Ugyanakkor számos földterületre nem volt jelentkező a liciteken abból a 220 ezer hektárból, amit árveréseken akar eladni a kormány. A fent maradó 130-150 ezer hektárnyi földrészlet 3 hektár alatti, melyeket nem liciteken, hanem hirdetéseken keresztül adnak el. Ezek kiértékelése még nem zárult le, később tudhatunk meg részleteket, hogy mennyire keltek el, mennyire nem. A kormány januárban értékeli a tapasztalatokat. Várható a folytatás, így akár februárban is rendezhetnek liciteket. Ehhez persze kormányhatározatot és kormányrendeletet is kell módosítani.

Egy kicsit megnyugodhattak azok, akik a mezőhegyesi földekért, illetve az ottani gazdaság szétverése és 400 munkavállaló érdeksérülése miatt aggódtak – az egész ellenzék felsorakozott már a tiltakozók mögött/előtt. A Fővárosi Törvényszék mondta ki a minap, hogy a perek alatt álló területeket nem lehet elárverezni. (Hogy hasonló okok miatt miért nem állítják le például a kishantosi földek eladását, az egy nyitott kérdés – a szerk.) A bíróság mindenesetre december 1-től a jogvédelem biztosítása érdekében állította le a mezőhegyesi állami földek árverését. A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. korábban indított pert a magyar állam és a Nemzeti Földalapkezelő ellen, és kérte a pályázati eljárások érvénytelenségének, használati jognak, tulajdonjognak, valamint a szerződések érvénytelenségének megállapítását. - A kormány fellebbez a mezőhegyesi földek ügyében született bírósági ítélet ellen, és folytatni szeretnék a "Földet a gazdáknak!" programot – jelentette be Lázár János, s bejelentette az is, hogy kormánybiztost – személye még nem eldöntött - nevez ki Orbán Viktor miniszterelnök, hogy működőképes új mintagazdasági agrárcég jöjjön létre a jelenleg is állami tulajdonú mezőhegyesi ménesből. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a jövő héten tájékoztatja a kormányt az előkészületekről. Az újraalapított mezőhegyesi állami ménesgazdaság – mint mintagazdaság - 3000-4000 hektáron alakulhat meg, és állami garanciát vállalnak a jelenlegi dolgozók folyamatos munkavállalásához is.

Ugyanakkor a kormány tényként kezelheti már, hogy az eddigi agrárcég megszűnik/tönkremegy. Lázár ezt áttételesen azzal ismerte el, mikor kijelentette: gondoskodni akarnak arról is, hogy a változások miatt várhatóan kieső, 80 millió forintos éves mezőhegyesi adóbevételt pótolni lehessen.

Ezek is érdekelhetnek