Összeomlott a sertéspiac, zuhannak az árak!

A sertésfelvásárlási árak az elmúlt hetekben gyakorlatilag összeomlottak, néhány hét leforgása alatt közel 20%-os áresés következett be, a termelői árak sok esetben 300Ft/kg alá zuhantak. A termelők csak veszteséget termelnek, miközben a kormány a sertésstratégia sikeréről beszél – állítja a MOSZ.

GazdanetO. Horváth György2015. 12. 11. péntek2015. 12. 11.

Kép: , Image: 133599612, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy, Fotó: Profimedia

TRANSPORTING THE ANIMALS (PIGS) BY TRUCK TO THE SLAUGHTERHOUSE, BRITTANY, FRANCE
, Image: 133599612, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Fotó: Profimedia

Néhány hete még 370 forint volt a legjobb minőségű élő sertés kilója után fizetett felvásárlási ár, most viszont már nincs 310 forint. A gyengébb/zsírosabb disznóért 280-290 forintot adnak a vevők. Mindez azt jelenti, hogy a termelők vesztesége minden egyes eladott sertés után tovább hízik, egyre kilátástalanabb a helyzetük. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint miközben Horváth István sertésstratégiáért felelős kormánybiztos 15-20%-os állománybővülést emleget, a stratégia sikeréről beszél, termelők tömegei jutottak el arra a pontra, hogy befejezik a termelést, abbahagyják a - sok esetben évtizedek óta folytatott - sertéstartást.

Miért is folytatnák? Az árak öt éves mélypontra zuhantak, a feldolgozók sorra zárnak be és a leszállított sertéseket nem fizetik ki, egyre nehezebb eladni a kemény munkával felnevelt állatokat, ráadásul a fogadkozások ellenére az adminisztrációs terheik is tovább nőttek. Ráadásul a földtörvény előírásai miatt sokan elveszítik a takarmánytermő területeiket és a keletkezett trágya elhelyezése is egyre nagyobb problémát okoz. A nagy létszámú állatot tartó gazdaságoktól a területalapú támogatásaik jelentős részét is megvonták és gyakorlatilag a vidékfejlesztési támogatásokból is kizárja őket a kormány. Vagyis miközben a kormány 2020-ra 6 millió sertést vizionál Magyarországra (a dupláját a jelenlegi állománynak), sorra hozza azokat az intézkedéseket, amelyek éppen azokat lehetetlenítik el, akik a hazai sertésállomány 75%-át tartják. Nélkülük nemhogy 6 millió, de 3 millió sertés sem lesz Magyarországon – állítja a MOSZ.

A rendkívül kritikus helyzet kezelése érdekében az érdekképviselete közleményében azt javasolja, hogy a sertéstartók területalapú támogatásait és a zöldítést teljes összegben, még ez év decemberben ki kell fizetni, a Pápai Hús Kft. sertés beszállítóinak jogos követeléseit teljes összegben meg kell téríteni, a sertés állatjóléti és tenyészkoca támogatás összegét – élve az EU adta lehetőséggel – a maximális összegre kell emelni, meg kell szüntetni a Vidékfejlesztési Program diszkriminációit, az alaptámogatás elvonást. A kormánynak adminisztratív intézkedéseket kell hoznia az orosz embargó miatt kiesett külpiaci értékesítési lehetőségek pótlására, exportélénkítő programot kell indítania, meg kell akadályoznia, hogy a EU-s feleslegek nálunk kerüljenek levezetésre és hogy a magántárolásból felszabadult fagyasztott készletek dömpingáron még tovább rontsák a hazai piaci helyzetet.

Ezek is érdekelhetnek