Disznótérkép adózóknak

Nyilvánosságra hozta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt az állásfoglalást, amely meghatározza, hogy januártól a kereskedelemben mely sertéstermékeket kell 5 százalékos áfával – vagyis a tavalyinál jóval olcsóbban – forgalmazni.

Gazdanet(hgy)2016. 01. 30. szombat2016. 01. 30.
Disznótérkép adózóknak

Az állásfoglalásra azért volt szükség, mert a kereskedelemben zavart okozott az áfatörvény értelmezése. Most egyértelművé vált, hogy az eddigi 27 százalék helyett 5 százalékos áfa vonatkozik többek között a darált húsra, a kicsontozott karajra, a légmentesen csomagolt tőkehúsokra és a szalonnás sertéshúsra is, de például a vaddisznóból készült termékeknél nem lehet alacsonyabb kulcsot alkalmazni.

Hogy miért marad a nagy adótétel a májon, s miért nem a húson, arra egy magyarázat van: a NAV az áfatörvényre hivatkozva megállapította, hogy 5 százalékos áfával adóznak a 0203-as vámtarifaszám alá tartozó friss, hűtött vagy fagyasztott sertéshúsok. Továbbra is 27 százalékos kulcs vonatkozik tehát azon sertéstermékekre, amelyek nem sorolhatók ide.

Ennek alapján aztán a következő hetekben végre egységesebb árképzés alakulhat ki a henteseknél, húsospultoknál. Vagyis talán már nem fordul elő, hogy egy-egy terméket az egyik helyen a 27 százalékos áfa alkalmazása miatt sokkal drágábban adnak, mint másutt.

És egyben a fentiek adhatnak magyarázatot arra, hogy az egyik szalonna miért maradt drága, míg egy másik szalonnaféleség mitől lett olcsóbb. Mert a józan ész nem igazán talált eddig magyarázatot, ahogy arra sem volt válasz, hogy a belsőségek után miért kell még mindig 27 százalékos áfát fizetnünk.

Ezek is érdekelhetnek