Kártyát kapnak az őstermelők

Egy tavaly év végén született kormányrendelet szerint az eddigi, papírból készült őstermelői igazolványokat műanyag kártyákra cserélik. Ennél is nagyobb változást hozhat, hogy komolyabban kezdik majd ellenőrizni az őstermelőket, kik közül sokan csak az adókedvezményeket kihasználó kereskedők. A feketepiac egyik melegágya az őstermelői formával való visszaélés. Eddig nem sokat tettek ez ellen a hatóságok, ezért ne csodálkozzunk azon, hogy egy-egy összehangolt ellenőrzés folytán banánt, több tonna zöldséget, télen epret is áruló őstermelőt értek tetten – köztük olyanokat, akiknek egy négyzetméter termőterülete sem volt.

GazdanetO. Horváth György2016. 01. 09. szombat2016. 01. 09.
Kártyát kapnak az őstermelők

Az új rendelkezések egyszersmind kedveznek is a valódi őstermelőknek, mert az ígéretek szerint csökkennek az adminisztrációs terheik. Ugyanakkor megszűnik az az ellentmondásos helyzet, hogy az őstermelők ugyanazt a terméket azonos helyen és azonos időben őstermelőként és egyéni vállalkozóként is értékesítik. (Vagyis ügyeskedhetnek, minimálisra csökkentve ezzel az adófizetési kötelezettségüket.)

Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézés a jövőben is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainál kezdeményezhető.

Az igazolvány kiállítása és érvényesítése díjmentes marad. A NAK a szükséges feltételek megléte esetén ideiglenes igazolványt állít ki, amely kezdetben 2016. július 31-ig, azt követően a kiállításától számított hatvan napig igazolja az őstermelői jogviszonyt. Ezen időszak alatt készül el a három helyett immár öt évig hatályos, kártyaalapú igazolvány, amelyet postai úton vagy az igénylés helyén vehetnek át a kérelmezők. A papíralapú igazolványok 2016. december 31-én hatályukat vesztik.

Ezek is érdekelhetnek