Romkocsmák finánc nem látta pálinkákkal

Minden harmadik kocsmában, vendéglátóhelyen igazolhatatlan eredetű pálinkát, párlatot árultak. Ezt egy száz elárusító helyre kiterjedő ellenőrzés során állapították meg a hatóságok. A jövőben a pálinkák minősítésére is sor kerülhet, hogy a vevő tudja, kiváló, vagy csak közepes minőségre számíthat.

GazdanetO. Horváth György2016. 10. 28. péntek2016. 10. 28.

Kép: körösfeketetó negreni románia vásár piac régiség vevő eladó erdély 2009 10 14 Fotó: Kállai Márton

Romkocsmák finánc nem látta pálinkákkal
körösfeketetó negreni románia vásár piac régiség vevő eladó erdély 2009 10 14 Fotó: Kállai Márton

A borokhoz hasonlóan a pálinkákat is minősítené a forgalomba hozatal előtt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az akcióban csaknem száz budapesti vendéglátóhely italkínálatát ellenőrizték. Hiába van ősz, Budapest bulinegyedében nincs pangás. Területarányosan itt van a legtöbb kocsma, bár vagy étterem az országban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal minden negyedik ellenőrzést a VII. kerületben végezte a legutóbbi razzián. Ezúttal a borokat és a pálinkákat vizsgálták, a minták a Nébih szaklaboratóriumába kerültek. Nemcsak a nedűk minőségét, hanem eredetét is vizsgálta a hatóság. A kereskedők harminc esetben nem tudták igazolni a termék származását, a bizonytalan eredetű tételeket a hivatal mindig zár alá veszi.

Mivel főleg kis- és középvállalkozásokat ellenőriztek, nem a büntetés volt az elsődleges. 33 esetben csak figyelmeztették a vendéglátóst. „Két esetben súlyos élelmiszer biztonsági hiba és nyomon követési hiányosságok miatt a vendéglátóhely tevékenységét ideiglenesen felfüggesztették az ellenőrök. Egy egységnél pedig élelmiszer-előállító tevékenységet kellett megtiltani. Az is hozzátartozik, hogy ezek az egységek a hiányok pótlását követően természetesen újra folytathatták a tevékenységüket.  A Nébih a borokhoz hasonlóan a pálinkákat is minősítené a forgalomba hozatal előtt. A hatóság a közeljövőben prémium kategóriába tartozó éttermeket ellenőriz majd.

Ezek is érdekelhetnek