A cukoréhoz kötik a cukorrépa átvételi árát

A cukorrépa kvóta 2017. szeptember 30-i megszűnése óriási változást hoz minden a cukorrépa termesztése, mind a cukorágazat szerkezetét illetően. Nem várható a kvóta megszűnésétől, hogy itthon nagyon felfut e növény termesztése. A sokat emlegetett új, hazai cukorgyárat is csak akkor lenne érdemes építeni, ha a cukor világpiaci ára tartósan magas maradna.

GazdanetO. Horváth György2016. 11. 23. szerda2016. 11. 23.
A cukoréhoz kötik a cukorrépa átvételi árát

A kvóta megszűnése nagyon éles versenyhelyzetet teremt - jelentette ki Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár hétfőn a Fejér megyei Adonyban, ahol előadást tartott a cukorrépa ágazat helyzetéről egy termelői tanácskozon. Magyarország a jövő év szeptember végéig 105,5 ezer tonna uniós cukorkvótával rendelkezik, amit a kaposvári cukorgyár – egyetlen hazai feldolgozóként - teljes mértékben kihasznál. Miután a kvóta és a minimálár a díjakkal, illetékekkel együtt megszűnik, így a termeléskorlátozásnak is vége. A meglévő kapacitások kihasználása mellett azonban csupán 5 százaléknyi répacukor termelésnövekedést várható 2025-ig. Emellett az exportkorlátozások eltörlésével az Európai Unió nettó exportőrré válhat, miközben most még nettó importőr. (Azaz más, főként nyugati, kedvezőbb éghajlattal bíró országok termelése jócskán felfuthat – a szerk.). Czerván György ezért is hangsúlyozhatta ki a hazai cukorrépa termesztés stabilizálását fontosságát. Ez a hozamok növelése és az öntözésfejlesztés mellett lehetséges, de ahogy a termelési- és logisztikai költségek racionalizálása is az. A növénytermesztésen belül a cukorrépa termesztés körülbelül egy százalékot tesz ki itthon. A múlt héten a mintegy 16 ezer hektárnyi cukorrépa 81 százaléka volt betakarítva és a hektáronként 65,3 tonnás eredmény nagyon jónak mondható – közölte.

Czerván György a közös uniós agrárpolitika keretében kifizetett, területalapú és zöldítési támogatásokról elmondta: a 2016-os jogalap alapján jövőre a cukorrépa termesztőknek 168 ezer forintot fizetnek hektáronként, az összesen 2,47 milliárd forintot december 1-jén kezdik utalni. Szólt egy esetleges új, magyarországi cukorgyár megépüléséről is. Elmondta, eddig is lehetett volna építeni, számos koncepció érkezett be a minisztériumhoz, de az uniós kvóta miatt nem volt értelme a megvalósításnak. Úgy vélte, mostantól lenne értelme egy 60-100 milliárd forintos, zöldmezős beruházásnak, de csak abban az esetben, ha a legmodernebb termelési színvonalon dolgozna a gyár és a világpiaci árak is tartósan magasan maradnának.

Kovács Zsolt, a Magyar Cukor Zrt. termeltetésért felelős vezetője az MTI kérdésére elmondta, teljesen felborítja az eddigi rendszert a kvóta eltörlése, és a cukor árától függő cukorrépa árak kezdenek kialakulni. Hozzátette: az elmúlt év eladásai alapján 480-490 eurós cukorár alakult ki tonnánként, ehhez képest emelkedés várható. Közölte, hogy a cég 2017-ben 500 eurós cukorárhoz tartozó cukorrépa árat kínál a gazdáknak, ami tonnánként 30 euró. Amennyiben a cukor ára tovább emelkedik, a 35 eurót is elérheti a répa felvásárlási ára a következő évben - tette hozzá, jelentette az MTI.

Ezek is érdekelhetnek