Ezért fizettek 100 milliós bírságot!

A 2016. évi parlagfű-szezon véget ért, a parlagfű virágzása és pollenszórása befejeződött. A szaktárca szerint a civilekkel együttműködve egyre eredményesebb a parlagfű elleni küzdelem.

GazdanetO. Horváth György2016. 11. 16. szerda2016. 11. 16.

Kép: Parlagfü parlagfű parlagfu mezögazdasági területek ellenörzése helikopterrel Tököl 2014.08.28. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Ezért fizettek 100 milliós bírságot!
Parlagfü parlagfű parlagfu mezögazdasági területek ellenörzése helikopterrel Tököl 2014.08.28. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Az illetékes hatóságok idén a november eleji adatok alapján országszerte 2276 parlagfű foltot derítettek fel, ennek a nagysága 3993 hektár, a legnagyobb fertőzött terület Pest és Somogy megyékben volt. A végleges adatokat a hatósági ügyek lezárását követően teszik közzé. A parlagfű-mentesítés a földtulajdonosok és földhasználók feladata, de az allergiások, asztmások életminőségének javítása érdekében a kormány ebben az évben is kiemelt figyelmet fordít a prevencióra, az egészségmegőrzésre – írja közleményében a Földművelésügyi Minisztérium. A parlagfű elleni állami szerepvállalás fő iránya - a hatósági munka mellett - a megelőzést elősegítő kommunikáció, az érintett társadalmi szervezetekkel, civilekkel való együttműködés. Kiemelt fontosságú, hogy minél többen felismerjék az allergén növényt, és a parlagfű elleni hatékony védekezés módszereit, ezért a kormány nagy hangsúlyt fektet a képzésekre.

2016-ban a Növényorvosi Kamara a Magyar Országos Polgárőr Szövetséggel együttműködve aktívan részt vesz a polgárőrök szakmai képzésében. A polgárőrök a településeken járva az állampolgárok figyelmét felhívják a parlagfű-mentesítés fontosságára, a lakosság felelősségérzete így növelhető a cél elérése érdekében. A "Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért" programban a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Magyar Növényorvosi Kamara is együttműködő partnerként vesz részt a parlagfű elleni küzdelemben.
A korábbi éveknek megfelelően az illetékes hatóság 2016-ban is - a törvényi előírásnak megfelelően - július elsejével megkezdte a parlagfűvel fertőzött területek ellenőrzését. A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén kiszabható növényvédelmi bírság mértéke 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedhet. A 2016. november 10-ei adatok szerint több mint 99 millió Ft növényvédelmi bírságot szabtak ki az illetékes hatóságok.
Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy a végső célt, a pollenszám jelentős csökkentését egyik napról a másikra nem lehet elérni, hosszú, kitartó, és következetes, a társadalom minden tagjának aktív részvételét igénylő feladatok állnak előttünk, melyhez minden állampolgár felelősségtejes közreműködését kérjük – hívja fel a figyelmet az agrártárca.
 

Ezek is érdekelhetnek