Ezért került három havi mélypontjára a forint!

Augusztus közepén volt ilyen gyenge a forint legutóbb. A napokban beállni látszik az árfolyam, eltűnt a felminősítések, az amerikai elnökválasztás és a brexit kedvező hatása a piacról.

GazdanetO. Horváth György2016. 11. 16. szerda2016. 11. 16.
Ezért került három havi mélypontjára a forint!

Bőven és tartósan 310 forint feletti szinten kereskednek a forinttal a nemzetközi devizapiacon. A hírek nem jók, napok óta 310-es szinten, illetve afelett tartózkodik a forint az euróhoz képest. Erre legutóbb még nyáron, augusztus közepén volt példa. Az okok nem igazán tudhatók: a magyar gazdaság megítélése jó, a pénzpiacok szeretik a forintot, a harmadik nagy hitelminősítő is kivezette devizánkat a bóvli kategóriából, most az árfolyam mégis azt mutathatja, mintha ez nem történt volna meg.

Ha a svájci frankkal szembeni áralakulást nézzük, még rosszabb a helyzet, júliusban volt legutóbb, hogy ilyen gyengén mérték a forintot az alpesi devizához képest: akkor 295-ös szint is felbukkant, most a 290-es okoz riadalmat. A dollárhoz mérten is ez a helyzet: júliusban, és azt megelőzően csak januárban volt olyan helyzet, hogy egy dollár 288-290 forintot ért volna.
A múlt hét csütörtökön, pénteken indult a forint általános gyengülése, amely a hét végén sem állt meg, sőt a hét első három napján csak erősödött a gyengülés és stabilizálódni látszik. Az elemzők ezt az amerikai elnökválasztást követő időszak gyors stabilizálódásának tuják be: Trump több, korábban megütközést kiváltó ígéretét vonta vissza, így a világgazdasági eseményekre ható negatív várakozások eloszlani látszanak, melynek hatására erősödik a dollár, ami a feltörekvő országok devizáira hat kedvezőtlenül, így a forintra is.

Ezek is érdekelhetnek