Pálinkareformra várva

Alig néhány héttel azután, hogy a fővárosi romkocsmákban 100 helyből 30 esetben zárjegy nélküli, ismeretlen eredetű pálinkák forgalmazását tiltották meg, most megint áll a bál. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hiteles érzékszervi vizsgálatokra hivatkozva „elmeszelte” az ország egyik leghíresebb pálinkafőzdéje termékének forgalmazását.

GazdanetO. Horváth György2016. 11. 12. szombat2016. 11. 12.

Kép: Szatmári nemtudom szilva szüret termés gyümölcs panyola táplálkozás lekvár alapanyag 2012 08 24 Fotó: Kállai Márton

Pálinkareformra várva
Szatmári nemtudom szilva szüret termés gyümölcs panyola táplálkozás lekvár alapanyag 2012 08 24 Fotó: Kállai Márton

A cég cáfol, mondván, nem rossz annak sem az íze, sem a szaga. A hatóság riposztja: a 18 főből álló bizottság érzékszervi vizsgálata a mintát és az ellenmintát is kifogásolhatónak minősítette. Az ágyas szilvapálinkát a Panyolai Szilvórium Zrt. gyártotta.

A hatóság közleményére hivatkozva a Tesco gyorsan kivonta a forgalomból a 0,5 literes Szatmári ágyas szilvapálinkát, sőt akik már vásároltak belőle, nekik visszatérítik az árát.

Csakhogy a hungaricum díjas, sokszoros győztes, számos exportsikert is elért pálinkagyártó cég ragaszkodik az igazához: szerinte a termék minősége megfelelő, a kivonással pedig a társaság lejáratása lehetett a cél. A Nébih viszont az ellenkezőjét állítja. A cég műszeres vizsgálatot kér, de az a hatóság szerint nem alkalmas rá, hogy a pálinka említett hibáit kimutassa.

A zrt. azt mondja, az ellenminta laboratóriumi elemzéssel teljessé tett vizsgálata igazolta, hogy a termék minősége megfelelő, egészségre ártalmas anyagot nem tartalmaz – olvasható a cég tájékoztatásában.

Erre a Nébih úgy reagált, hogy az érzékszervi hibát okozó komponensek egy része kimutathatatlan.

Szinte érthetetlen, ami történt. A híres, sok-sok versenyt megnyert, számos aranyérmet, dicsőséget elért, termékei jó részét exportáló cég egyszerűen nem engedhetné meg magának, hogy rossz minőséget palackozzon. Ugyanakkor a hatóság szakembereiben, vizsgálataiban sem lehet kételkedni.

Az eset mindenesetre rávilágított egy régi problémára: a fogyasztó csak vásárlás után, kifizetve, majd kipróbálva az addig ismeretlen italt képes megítélni, hogy az minőségi e vagy sem. Ezért lenne jó, ha tényleg valóra válna a hatóság régi vágya, s végre megfelelően egzakt módon minősítenék az ellenőrzött helyen készült, kereskedelmi forgalomban árult pálinkákat. Ma az a helyzet, hogy a 6-7 ezer forintos literenkénti ár sem ad felvilágosítást: akad drága, de gyenge minőség is a palackokban.

Ezek is érdekelhetnek