Óriási szarvasgombát találtak egy titkos helyen

Akár milliókat is érhet az a Magyarországon rekordot jelentő, nagyjából fél kilós szarvasgomba, amit a minap találtak egy baranyai erdőben. December 2-3-án lehet a fővárosi vásárcsarnokban megtekinteni.

GazdanetO. Horváth György2016. 12. 01. csütörtök2016. 12. 01.
Óriási szarvasgombát találtak egy titkos helyen

A NEFAG Zrt gombásza találta Baranya megye egy meg nem nevezett erdejében talált egy több mint félkilós isztriai szarvasgombát (Tuber magnatum). Az isztriai a legdrágább föld alatti gombafaj, az ára 2000-3000 €/kg, de a különösen nagy példányok jóval drágábbak lehetnek. Az ilyeneket általában elárverezik, a 2 éve Umbriában talált, közel 2 kilós világrekorder egy árverésen 50 ezer dollárért ment el, de a múlt héten egy 1 kilós példányért fizettek 112 000 dollárt.

A magyar gombát el is nevezték Mágnás Bélának, és ma meg holnap a Fővám téri Nagycsarnok D/13 pavilonjában, a Triffla erdei gombaboltban lehet megnézni. A közlemény szerint Mágnás Béla a Magyarországon valaha előkerült legnagyobb isztriai szarvasgomba.A mediterrán térségben elterjedtebb Tuber magnatum első magyarországi példányait 1998-ban találták meg, és azóta is ritkaság. (Az isztriai szarvasgombát egyébként az angol neve, a white truffle után magyarul is szokták fehér szarvasgombának nevezni, de ez téves, mivel az egy másik, sokkal kevésbé értékes gombafajt jelöl – áll a közleményben.)

Két éve egy kivételesen nagy, 1280 grammos nyári szarvasgombát Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek adtak, aki azt a Mezőgazdasági Múzeumban helyezte el - foglalta össze a történteket a 444.hu.

Ezek is érdekelhetnek