Vigyázat, hamisítják! Szezon előtti intelem

Egyre kifinomultabbak a hamisított növényvédő szerek a piacon. Becslések szerint az országban a termékek 2-4%-a lehet ilyen. Az olcsón, innen-onnan vett szerrel permetezés vagy felesleges – mert nincs benne hatóanyag, és akkor nem védekeztünk a baj ellen, s ezért keletkezik kárunk –, de az is lehet, hogy olyan ismeretlen méreggel kezeltük a zöldségünket, gyümölcsünket, szőlőnket, ami meg is betegíthet minket vagy a vevőinket.

GazdanetO. Horváth György2017. 02. 19. vasárnap2017. 02. 19.

Kép: gazdabolt nyövényvédelem glifozát tartalmú szer amelyet be fognak tiltani vegyszer veszély 2017 02 06 Fotó: Kállai Márton

Vigyázat, hamisítják! Szezon előtti intelem
gazdabolt nyövényvédelem glifozát tartalmú szer amelyet be fognak tiltani vegyszer veszély 2017 02 06 Fotó: Kállai Márton


A hamisított növényvédő szerek értékét világszinten mintegy 6,5 milliárd dollárra becsülik. A hamisításban főként a kínaiak és az indiaiak jeleskednek, náluk a piac harmada hamisítványokból áll.

A hamis termék nehezen ismerhető fel, a laikus kertész nem is képes erre. Azért pár dolgot megtehet: piacon, autó csomagtartójából nagyon olcsón árult szer helyett lezárt, eredeti csomagolásban forgalomba hozott terméket vásárol.

Bízik a gazdaboltos szakértelmében, oda tér be, még ha az áru drágább is, mint a hamis.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az ellenőrzései során évente több tételt is lefoglalnak és megsemmisítenek a hatóság emberei. Korábban kevésbé „jól sikerült” hamisítványokat kínáltak a feketepiacon, használatuk gyakran a teljes állomány pusztulásához vezetett, mivel például az ígért gombaölő hatóanyag helyett gyomirtót tartalmazott a termék. Ma már sokkal kifinomultabbak a hamisítványok, de a veszély továbbra is jelentős. Lehet bennük olyan toxikus összetevő, amely az állományban ugyan nem okoz gondot, de az áruátvételnél vagy a minőség-ellenőrzésnél fény derül a jelenlétükre, és a teljes mennyiséget meg kell semmisíteni.

Ezek is érdekelhetnek