Medvehagyma: naponta legfeljebb 2 kilót!

Ma már szinte szégyen, ha valaki nem medvehagyma kedvelő. A divat akár meg is pecsételheti e felkapott vadnövény jövőjét, ugyanis óriási üzlet lett gyűjteni: egy csokorért akár 300-400 forintot is elkérnek, egy 20 dekás mirelitért pedig a boltban 700 forintot is is fizetni kell. Szedi boldog boldogtalan, félő, sok helyen kipusztul.

GazdanetO. Horváth György2017. 03. 31. péntek2017. 03. 31.

Kép: pécs mecsek medvehagyma rét tavasz zöldség fűszer éger völgy természet erdő 2011 04 04 Fotó: Kállai Márton

Medvehagyma: naponta legfeljebb 2 kilót!
pécs mecsek medvehagyma rét tavasz zöldség fűszer éger völgy természet erdő 2011 04 04 Fotó: Kállai Márton

A medvehagyma gyűjtési szezonja március vége, április eleje. Sokan nincsenek azonban tisztában azzal, hogy a hazánkban több helyen is megteremő „vadfokhagyma” gyűjtése engedélyhez kötött. Emellett, mivel élelmiszernek minősül, így az általános jelölési, nyomon követési előírások is ugyanúgy vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a témában a legfontosabb tudnivalókat.
Az utóbbi években nagy népszerűségnek örvend a medvehagyma fogyasztása. A megnövekedett igényeket sokszor csak illegálisan gyűjtött vagy importált áruval tudják kielégíteni. Fontos tudni, hogy medvehagymát állami erdőben saját felhasználásra bárki szabadon gyűjthet. A vonatkozó előírások szerint maximum 2 kg szedhető naponta. A saját célra gyűjtött növényt azonban tilos értékesíteni! Emellett, ha valaki magánerdőben akar „vadfokhagymát” gyűjteni, ahhoz engedélyt kell kérnie. Az egyes erdőterületek besorolásáról a NÉBIH interaktív erdőtérképén tájékozódhatnak az érdeklődők.

Árusítási célból medvehagymát gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad. A gyűjtött medvehagyma élelmiszernek minősül, így az általános jelölési, nyomon követési követelmények ugyanúgy vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre. Ennek megfelelően fel kell tüntetni a gyűjtő vagy a forgalmazó nevét és címét, az áru megnevezését, a származási országát és valamilyen, a tétel azonosítására alkalmas adatot, például a csomagolás vagy a szedés idejét. Vásárlóként is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a csomagoláson szerepel-e a gyűjtő vagy a forgalmazó neve és címe, így elkerülhetjük, hogy illegális terméket vegyünk.

Ezek is érdekelhetnek