Négy éves csúcson az infláció

Februárban a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, egy hónap alatt 0,4 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ebben nem az élelmiszerek vitték a prímet, inkább az állam által meghatározott adók és árak miatt az üzemanyagok és dohánytermékek húzták fel a mutatót.

GazdanetO. Horváth György2017. 03. 10. péntek2017. 03. 10.
Négy éves csúcson az infláció

Éves összevetésben februárban a legnagyobb mértékben a járműüzemanyagokat is tartalmazó egyéb cikkek és a szeszes italok, dohányáruk drágultak, az üzemanyagok árának 19,9 és a dohányáruk 4,6 százalékos emelkedése miatt. Legutóbb 2013 januárjában volt ennél gyorsabb az árak emelkedése, akkor 3,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. A madárinfluenza miatti állami szárnyas-likvidálás ellenére a baromfihús és a tojás ára a januári áfacsökkentés után tovább csökkent februárban is. A baromfihús ára a januári 16,4 százalék után februárban 2,5 százalékkal esett és 17,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy éve, a tojás januárban 5,0 százalékkal, februárban 7,2 százalékkal volt olcsóbb az egy évvel korábbinál.

Tavaly februárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 1,9 százalékkal emelkedett, ezen belül a cukoré 14,0, a sertéshúsé 10,0, a sajté 5,7, az idényáras élelmiszereké 4,9 százalékkal nőtt, a friss zöldségek 10,6 százalékkal kerültek többe.

Egy hónap alatt januárhoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek 1,0 százalékkal drágultak, ezen belül az idényáras élelmiszerek 6,2, a csokoládé, a kakaó 2,1, a cukor 1,4, a kenyér 1,2 százalékkal. A baromfihús ára 2,5 százalékkal, a tojásé 2,1 százalékkal csökkent. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 0,4, a tartós fogyasztási cikkek 0,3, a szolgáltatások 0,2 százalékkal kerültek többe. A háztartási energia és egyéb cikkek ára kismértékben, 0,1 százalékkal nőtt. A ruházkodási cikkekért 1,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Jóval átlag felett, 8,7 százalékkal drágultak az egyéb cikkek - gyógyszerek, járműüzemanyagok, háztartással és testápolással kapcsolatos, és a kulturális cikkek. Az üzemanyagok mellett az újságok, folyóiratok 8,2 százalékos drágulása volt a legnagyobb. A szolgáltatások 1,5, ezen belül a postai szolgáltatások továbbra is 5,9, az egészségügyi szolgáltatások 3,6, az autójavítás 3,8 százalékkal drágult. A ruházkodási cikkek 0,6 százalékkal drágultak, a háztartási energia ára 0,3 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek 0,4 százalékkal kevesebbe kerültek, de a motorkerékpárok ára 6,7 százalékkal megugrott, a használt autók viszont 2,6 százalékkal olcsóbbak lettek.

Ezek is érdekelhetnek