Végre itt a nagybetűs tojásár!

Évek óta szorgalmazták, most végre elérték a hazai tojástermelők, hogy azonos méretű legyen a darabár és a kilóra vetített tojás ár a boltokban. Talán kevesebb lesz az átverés és az önbecsapás is.

GazdanetO. Horváth György2017. 03. 20. hétfő2017. 03. 20.

Kép: Örs vezér téri piac megnyitása. Piac. Élelmiszer, zöldség, gyümölcs, árus, tojás. 2005.03.17. fotó : Pál Anna Viktória

Végre itt a nagybetűs tojásár!
Örs vezér téri piac megnyitása. Piac. Élelmiszer, zöldség, gyümölcs, árus, tojás. 2005.03.17. fotó : Pál Anna Viktória

Mától mindenhol azonos méretű betűkkel, számokkal kell feltüntetni a tojás darabárát és a súlyra vetített egységárát is - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében. A mától hatályos rendeletmódosítás révén a vásárlók számára azonnal összehasonlítható lesz az eltérő méretű és tömegű tojások darabára a súlyra vetített egységárral. Az eddigi négy (S, M, L és XL) méretkategória szerint osztályozott tojásoknál ugyanis nem feltétlenül jelent meg a tényleges súly szerinti különbség, így a súlyra vetített ár nem volt olcsóbb a kisméretű tojásoknál a nagyobb méretűekhez képest. A tájékoztatás szerint a vásárlók és a hazai tojástermelők érdekeit is védi a módosítás, amely a vásárlók egyértelmű tájékoztatására kötelezi a kiskereskedőket. A szabályozás módosítására azért volt szükség, mert a kiskereskedelemben gyakorlattá vált, hogy a tojás kilogrammjára számított legmagasabb egységárat az előírtnál kisebb méretben jelölték, ami alkalmas a vevők megtévesztésére.


Az NGM a közleményben megjegyzi, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a kisméretű (A-minőségű, ipari) tojás importja, ami sok esetben - a látszólagosan olcsóbb eladási ára miatt - hátrányosan érintette a magyarországi gazdák által termelt, magasabb kategóriába sorolt tojások értékesítését. Az idén januárban 5 százalékra csökkent a tojás és több más élelmiszer, így a friss tej és a baromfihús általános forgalmi adója (áfa), tavaly pedig a sertés tőkehús áfája lett alacsonyabb.

Ezek is érdekelhetnek