Vizsga kellene a méhészkedéshez?

Egyre több méhész és méhészeti vezető vélekedik úgy, hogy vizsgához kötnék a méhészkedés engedélyezését. Sok a kókler, az amatőr, s ez a hazai sűrű méhállomány miatt folyamatos betegséggócok fennmaradását is okozza.

GazdanetO. Horváth György2017. 04. 20. csütörtök2017. 04. 20.
Vizsga kellene a méhészkedéshez?

Demeter László méhész a Kossuth Rádió műsorában fakadt ki, rávilágítva egy súlyos, bár talán nem eleget taglalt problémára. A szakember elmondása szerint a szakma rendkívül sokat hígult a rendszerváltás óta. Ahogy ő megfigyelte, sokan bemenekültek ebbe a kecsegtető szakmába, ami szerintük csak 5-6 hónapnyi kemény munkát igényel és utána biztos bevételt jelent, amikor pedig kiderül, hogy ez nem ilyen egyszerű, a magukra hagyott kaptárak betegségek forrásai lehetnek más méh-kolóniák számára. Demeter László azt tanácsolja azoknak, akik ebbe a szakmában látják a jövőjüket, hogy előbb szegődjenek el egy gyakorlott méhészhez, ahol megtanulhatják a szakma legfontosabb elemeit.

Az üggyel kapcsolatban nyilatkozott Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, aki kiábrándítónak tartja azt a tényt, hogy horgászok, vadászok, hobbijuk műveléséhez vizsgát kell tenniük, azonban ahhoz, hogy valaki méhész lehessen, csak a telep helyét kell elővigyázatosan megválasztania. Elmondása szerint jelenleg is tárgyalnak a tárcával egy rendeletről, ami vizsgához kötné azt, hogy valaki méhész lehessen, sőt, egy ilyen intézkedés akár már ősszel is életbe léphet. Egy ilyen rendelet nem csak a szakmának, de a fogyasztóknak is jót tenne, hiszen garantálná azt, hogy minőségi áru kerülhessen a boltok polcaira és a piacok standjaira.
 

Ezek is érdekelhetnek