Napi horoszkóp 2024. november 22.: csupa kedvező fényszög hat ránk pénteken
astronet.hu
A japán táplálkozási kultúra egyedülálló, és kiemelt fontosságú lehet a nemzetközi táplálkozási szokások javításában, mondta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója az országban tett látogatása során.
„Japán az egészséges étrend mintapéldája: a fejlett országokhoz képest alacsony a túlsúlyosak aránya, alig 4 % a felnőtt lakosság körében,” emelte ki José Graziano da Silva. Külön kitért a washokura, az élelmiszerek előkészítését és elfogyasztását meghatározó képességek, tudás és tradíció átfogó rendszerét, amelyet az UNESCO szellemi kulturális örökségként ismert el. A washoku alapja a „természet iránti tisztelet”, és főleg friss, szezonális, alacsony zsírtartalmú alapanyagokat használva garantálja a kiegyensúlyozott étrendet. A FAO főigazgatója hangsúlyozta, Japán széles tudással és tapasztalattal rendelkezik, amelyet megoszthat más országokkal, akár az ENSZ táplálkozási évtized alatt.
A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a rossz étkezési szokásokra, a nem fertőző betegségek (a szív- és érrendszeri problémák, a rák és a cukorbetegség) fő okozójára. Ezek jelentik a fő halálozási okot nem csak a magas jövedelmű, de egyre inkább a fejlődő világban is. Az ilyen étrend azon túl, hogy egészségtelen, környezetileg sem fenntartható.
Graziano da Silva megköszönte Japán FAO-nak nyújtott támogatását, aki ezen keresztül fejlődő országoknak segíthet az élelmiszertermelés és a mezőgazdaság (erdészet, halászat, állattenyésztés, földművelés) terén. A több mint 100 millió dollár japán finanszírozás tette lehetővé a FAO afganisztáni tevékenységét, mely különösen az ország öntözési infrastruktúrájának helyreállítását célozza. Az árvizek és konfliktusok után a rászoruló mianmari gazdák azonnali segítséget kaptak a FAO-tól, szintén japán támogatásból, vetőmagok és műtrágya formájában.
Tokióban a FAO főigazgatója egy kóstolón is részt vett, ahol Fukusima környékén termett gyümölcsökből készített édességeket is kipróbált. Hat évvel a katasztrófa után a japán kormány mindent megtesz a helyreállításért. „Pillanatnyilag nincs okunk kételkedni ezen élelmiszerek biztonságos fogyaszthatóságában. Folyamatosak a vizsgálatok, működik az ellenőrzési rendszer és a nemzetközi előírásokat betartják,” jelentette ki.
astronet.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
szoljon.hu
origo.hu
nemzetisport.hu
magyarnemzet.hu
metropol.hu
nemzetisport.hu
mandiner.hu
origo.hu