A búzáét követi a liszt árának növelése

A learatott búza mennyisége jobb a vártnál, minőség pedig jóval felülmúlja a tavalyit. A termelők áremelkedésre számítanak, mely a liszt drágulását is magával hozhatja. A pékek még nem foglalkoznak a változásokkal.

GazdanetO. Horváth György2017. 07. 27. csütörtök2017. 07. 27.

Kép: aratás sárbogárd búza betakarítás gabona kalászos kenyér lisz mezőgazdaság kombájn 2014 07 17 Fotó: Kállai Márton

A búzáét követi a liszt árának növelése
aratás sárbogárd búza betakarítás gabona kalászos kenyér lisz mezőgazdaság kombájn 2014 07 17 Fotó: Kállai Márton

Majdnem befejeződött az aratás, a közel egymillió hektáros termőterületből legfeljebb 50 ezer hektár vár még betakarításra – mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. A tavalyi rekordhozamhoz képest 10-15 százalékkal lesz alacsonyabb a termésmennyiség, ez jobb az előzetes becsléseknél, ugyanis 30 százalékos mennyiségi csökkenést is elképzelhetőnek tartottak. a szakmabeliek. A tavalyi 5,6 millió tonnás rekordtermés után a GOSZ így az idén 4,7-5 millió tonna búzára számít.

A learatott búza minősége pedig lényegesen jobb, mint tavaly: 50-60 százalék közötti lesz az étkezési búza aránya, szemben a 2016-os kevesebb mint 40 százalékkal – mondta el a GOSZ-elnök. Ha ehhez hozzávesszük a takarmánybúzánál jobb beltartalmi értékű eurobúzát, akkor a termés kétharmadáról mondhatjuk el, hogy jó minőségű.

A búza ára az elmúlt hetekben némileg emelkedett és a termelők további áremelkedésre számítanak. Vancsura József szerint ez nem alaptalan, mert ha a szárazság tovább tart a nagyobb európai kukoricatermelő országokban, illetve Kanadában, akkor az közvetve árnövelő hatású lesz a búzapiacon is, bár a GOSZ elnöke csak csekély mértékű áremelkedésre számít. Azonban Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója ennél jelentősebb mértékű, 10 százalékos drágulásról számolt be a Világgazdaságnak. Mint mondta, a hazai felvásárlási árakat meghatározó párizsi gabonatőzsde, a MATIF árai az egy évvel ezelőtti szinthez képest 10 százalékkal magasabban vannak most, így jelenleg már 44-45 ezer forintos jegyzések is előfordulnak.

A búza árának emelkedése miatt, valószínűleg a malmok is megemelik augusztustól a liszt árát – mondta a gabonakereskedők és -feldolgozók érdekeit képviselő Gabonaszövetség feldolgozói tagozatát is vezető Lakatos. Ennek hatására pedig a kenyér és a többi pékárú is drágulhat. Egyelőre nem foglalkoznak a lehetséges áremelés kérdésével – válaszolták a Világgazdaság megkeresésére a Magyar Pékszövetségnél. A liszt nem is a legnagyobb költséghányad a sütőipari termékekben, ha magasabb lesz az ára, az nem feltétlenül jelenti a végtermék árának növelését.
 

Ezek is érdekelhetnek