Mérgező magyar tojást is találtak!

Bár több hétig úgy tűnt, minket elkerül az egész Európát érintő tojás botrány, legutóbb már Magyarországon termelt tojásból is kimutatták a rovarölő szert. Napokkal korábban csak annyiban volt érintett országunk, hogy külföldről hozzánk is beszállítottak ilyen tojásból készült ételt.

GazdanetO. Horváth György2017. 08. 22. kedd2017. 08. 22.

Kép: Tyúk tojásaival.

Mérgező magyar tojást is találtak!
Tyúk tojásaival.

Előbb jött a riasztás, hogy hozzánk is került fipronil rovarirtóval szennyezett tojást tartalmazó élelmiszer. A Tamago Ei-Omelett-Block nevű fagyasztott, ázsiai jellegű félkész termékből egy budapesti vállalkozáshoz szállítottak. Erről az uniós élelmiszer-biztonsági riasztási rendszer (RASFF) értesítette a magyar hatóságokat.

Már hetek óta tart a botrány, melynek lényege, hogy olyan fertőtlenítőszert használtak holland, német belga tojástermelők, melybe valahogy belekeveredett a fenti rovarölő szer. Hogy hol, mikor, milyen cégnél, miért, arról egyelőre csak vádaskodásszerű híreket hallani a németek a hollandokra, belgákra, azok a németekre és belgákra, a belgák a hollandokra, németekre mutogatnak. Egy a biztos, fél Európát beterítették ilyen tojással, illetve ilyen tojásból készült élelmiszerek, melyeket mindenhonnan megpróbálnak mielőbb visszahívni, megsemmisíteni.

Azt még csak találgatni sem lehet, hogy hány százezer tojást, tojásos élelmiszert ettek meg a fogyasztók. Amennyiben olyan termék került a szervezetükben, mint amilyenről Magyarországra került, akkor nincs nagy gond, ugyanis magyar mérések szerint 4 tételben (1 német és 3 lengyel származású) találtak nyomokban kimutatható, de a megengedett értéket nem meghaladó, így az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben fipronilt. Az érintett tételeket a hatóság zárolta. A termékből a magyar cég kizárólag vendéglátó egységekbe szállított. A visszahívásról a vállalkozó minden partnerét értesítette, amit a hatóság felé is igazolt.

Aztán most érkezett a hír: magyar tojásban is találtak fipronilt a 3HU1503T03/4 azonosító számmal rendelkező tojástételben.  A hatóság elrendeli a tétel forgalomból történő kivonását. A termék fogyasztása gyermekek számára nem ajánlott.
Mit tehetünk? A legjobb, ha tartunk néhány tyúkot.

Ezek is érdekelhetnek