Negyedével kevesebb, de legalább nem mérges az idei kukoricatermés

Jelentősen, 25-30 százalékkal elmarad a tavalyi rekord mennyiségétől az idei kukoricatermés Magyarországon, ám a minőség továbbra is megfelelő.

GazdanetO. Horváth György2017. 10. 28. szombat2017. 10. 28.
Negyedével kevesebb, de legalább nem mérges az idei kukoricatermés

1,03 millió hektáron termeltek idén kukoricát, az átlagos hozam pedig hektáronként 6-6,5 tonna, ezért az idei termés 6-6,5 millió tonna lesz, szemben a tavalyi, 8,7 millió tonnával - ismertette a közleményben Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója, amit az MTI idézett. (Tegyük hozzá, ez nagyjából 80-90 milliárd forintos kiesést jelent az előző évihez képest.)

Kukoricát az EU-ban mintegy 8,7 millió hektáron termelnek, Románia (2,58 millió hektár) és Franciaország után (4,46 millió hektár) Magyarország az EU 3. legnagyobb termelője. A termény ára hosszú ideje tonnánként 43-45 ezer forint körül stagnál, változik viszont a felhasználás szerkezete. Az élelmiszeripari felhasználás évről-évre nő, jelenleg mintegy 2,7 millió tonna, miközben takarmányként egyre kevesebbet, 2,3 millió tonnát használnak fel, így exportra is sok marad, mintegy 1,5 millió tonna.

Major Andrea, a cégcsoporthoz tartozó Gabona Control igazgatója hozzátette: a termés minőségére jellemző, hogy a csapadékos években emelkedik a penészes szemek aránya és a toxinfertőzöttség, de a betakarítás első szakaszában a vizsgált toxinszintek megfeleltek a követelményeknek. A belföldi kereskedelemben a tárolás biztonságának elsődleges paramétereit, azaz a nedvességet és a tisztaságot, a dezoxinivalenol (DON), és az aflatoxinok mennyiségét kérik igazolni. Az exportra szánt tételeknél ugyanakkor nem ritka, hogy akár ötféle toxinra is meg kell vizsgálni a terményt.
A magyar termés minőségi gondjait nem is annyira a magas toxinszintek veszélyeztetik, az idén inkább a túlzott szárításból eredő hősérült szemek, és a nem megfelelő árumozgatás miatt keletkező törött szemek haladhatják meg az előírt értékeket - vélekedett.

Ezek is érdekelhetnek