Önkéntes lesz a kamarai tagság?

Átlátható, törvényesen működő és önkéntes tagságon alapuló agrárkamarát szeretne a MOSZ. A felmerült vádakra a mostani vezetés „elmúltnyolcévezve” reagált.

GazdanetO. Horváth György2017. 10. 10. kedd2017. 10. 10.

Kép: Nemzeti Választási Iroda választások elött szavzólapok szavazás 2014.03.31. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Önkéntes lesz a kamarai tagság?
Nemzeti Választási Iroda választások elött szavzólapok szavazás 2014.03.31. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Törvényes választásokat és önkéntes agrárkamarát szeretne a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). A szövetség szerint olyan kamarára van szükség, amely átlátható, politikától független, minden tagját egyformán szolgálja, takarékos, a falugazdászait jobban megbecsüli, tagjai véleményét kikéri és döntéseinél figyelembe veszi.

Az agrár-érdekképviselet tájékoztatóján Nagy Tamás elnök kifejtette, hogy egyre többen elégedetlenek az agrárkamara működésével és tartják elfogadhatatlannak mindazt, amit „az elmúlt 5 évben művelt”.  A MOSZ szerint, az előző kamarai választáson ténylegesen csak a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) indulhatott, és egy olyan kamarai vezetés jött létre, amely a Magosz vezetésében közreműködő személyekből és megyei elnökeiből áll. Ők nem képviselik a teljes agrártársadalmat – állítja a többségében társas gazdaságokat képviselő MOSZ. Ezért még a nyáron a MOSZ közös listaállítást kezdeményezett a Magosznál, amelyet az visszautasított, mondván most is teljes körű az agrárium képviselete.
A MOSZ elnökségének többsége ezért úgy döntött, hogy 9 megyében elindul a november 3-i agrárgazdasági kamarai választásokon annak ellenére, hogy a választásokat igazságtalannak és törvénytelennek tartja. Törvénytelennek, mert a jogszabály szerint a választás előtt mindenhol megyei közgyűléseket kellett volna tartani – ez nem történt meg – és igazságtalannak, mert aki most nyer, az „mindent visz” alapon győz, a kisebbségek szavazata elvész, s félő, hogy érdekeik képviselete sem valósul meg.

A felvetésekre Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamra elnöke, aki egyben a Magosz alelnöke, fideszes képviselő is reagált. A kamarát és működését ért kritikákra azt mondta, hogy a MOSZ egyenlő az MSZP-vel, csak a vezetőit kell megnézni. Felidézte, hogy a gazdálkodók 2005-ben az utcára vonultak azért, hogy a kifizetéseket, illetve az akkor csaknem felszámolt falugazdász-hálózatot megóvják. - Akik most kritizálnak, szintén részesei voltak a tüntetésnek, csak nem a tiltakozók oldalán, hanem ellenük tüntettek a gazdák - mondta. Úgy vélte a MOSZ kritikai megnyilvánulása nem hiteles, mert vezetői akkor megmutatták milyen érzéketlenek a gazdálkodói problémákkal szemben.

Jakab István, a Magosz elnöke mindehhez hozzátette: tegyék fel a kérdést MOSZ vezetőinek, ki volt az agrárkamara elnöke és ki volt a vidékfejlesztési államtitkár akkor? Itt keressék az összefüggést. Aláhúzta, a kamara a gazdákért és a vidékért dolgozik, és nem a sarat kívánja dobálni. A Magosz elnöke közölte: a MOSZ-ban tudniuk kell, hogy tagságának többsége a "mi összefogásunkban tagként részt vesz, a MOSZ egyik prominense még az ellenőrző bizottság munkájában is részt vállal, ennél nagyobb demokráciát nem lehet kialakítani".

Ezek is érdekelhetnek