Szinte a határon ütötte fel a fejét a gyilkos kór

Háztáji sertésekben mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát a magyar-román határtól mintegy 4 km-re. Egy háztáji állományban diagnosztizálta a kórt a Román Állategészségügyi Szolgálat. Emiatt nyolc újabb magyar, határ menti településen is tovább fokozták az állategészségügyi korlátozó intézkedéseket.

GazdanetO. Horváth György2018. 03. 15. csütörtök2018. 03. 15.

Kép: Görögszállás evangélikus közösség szociális program földművelés kertészkedés élelmiszer ellátás termelés szegénység cigányok vallás hit munka sertés disznó ól hús 2014 10 10 Fotó: Kállai Márton

Szinte a határon ütötte fel a fejét a gyilkos kór
Görögszállás evangélikus közösség szociális program földművelés kertészkedés élelmiszer ellátás termelés szegénység cigányok vallás hit munka sertés disznó ól hús 2014 10 10 Fotó: Kállai Márton

A romániai Újberek (Bercu Nou; Szatmár megye) településen egy háztáji állományban merült fel az afrikai sertéspestis gyanúja, melyet március 12-én az előzetes laboratóriumi vizsgálatok is megerősítettek. Az érintett gazdaság a magyar-román határtól 4 km-re található - tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (Nébih). A háztáji gazdaságban tartott 3 hízósertésen az első tünetek március 9-én jelentkeztek (étvágytalanság, fekélyek), két nappal később az egyik sertés elhullott, a másik kettőn hasmenés és a fülek kékes elszíneződése jelentkezett. Március 12-re a második sertés is elhullott. A román állategészségügyi hatóság intézkedett: az utolsó sertést kiirtották, a gazdaságot helyi zárlat alá helyezték és megkezdték a telep fertőtlenítését. A járványügyi nyomozás folyamatban van.

A 2018 januárjában, a romániai Mikola településen megállapított afrikai sertéspestis miatt elrendelt 3 km-es védőkörzet, valamint 10 km-es megfigyelési körzet területe ezzel módosult, így a megfigyelési körzet Magyarország területére átnyúló része is. A magyar állategészségügyi szolgálat most kibővítette az állategészségügyi megfigyelési körzetet: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Garbolc, Nagyhódos, Kishódos, Méhtelek Zajta, Rozsály és Tisztaberek települések teljes közigazgatási területe, illetve Kispalád település külterületének egy része került korlátozás alá.

A korlátozás alá vont területen az állatorvosok számba veszik és megvizsgálják a sertéseket. Az érintett területen belül tilos a sertések bármilyen célú szállítása. Eddig magyar területen sem a vaddisznók, sem a háznál tartott sertések esetében sem fordult elő megbetegedés a hatóságok nyilvánosságra hozott bejelentései szerint, annak ellenére, hogy sok álhír jelent meg már erről. Fontos kiemelni, hogy a sertéstartóknak a gazdaságaikban észlelt minden megbetegedett, vagy elhullott sertésről értesíteniük kell a hatósági állatorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat. A betegségről, annak európai terjedéséről és a védekezési lehetőségekről és a kötelező, új magyar szabályozásról információk olvashatók a Nébih honlapján.

 

Ezek is érdekelhetnek