Itassuk a darazsakat!

MÁR SOK HELYEN láthatunk érő korai cseresznyét, s velük együtt megjelentek az azt dézsmáló madarak is. Velük szemben még csak-csak lehet, de a szintén gyümölcscsemegére vágyó darazsak ellen már nehezebb védekezni.

Gazdanetohgy2018. 05. 29. kedd2018. 05. 29.

Kép: Szatina elhagyott falu Baranya megye ahol beköltöző leszbikus párok vásároltak házakat méh darázs itató alma 2012 10 04 Fotó: Kállai Márton

Itassuk a darazsakat!
Szatina elhagyott falu Baranya megye ahol beköltöző leszbikus párok vásároltak házakat méh darázs itató alma 2012 10 04 Fotó: Kállai Márton

Aki az elmúlt hetekben járt hagyományos padláson, azonnal vissza is hőkölt: szinte biztos, hogy több tucat darázsfészket látott. Ezek még nem nagyok, csak 5-10 sejtből álló kicsi fészkek, és 2-4 gondoskodó darázs trónolt rajta. Ezekből alakulnak ki mostanában a kisebb kolóniák, és a nyár végére a férfitenyér nagyságot elérő telepek.

Az idei meleg tél kedvezett és a fagyos március sem ártott a darazsaknak. Rengeteg anya telelt át és kezdte meg szaporodását a tavasz érkeztével. A kánikulát idéző április, május eleje kimondottan eszményi időt jelentett számukra. A sok fajból álló hazai darázsfauna éppen ezért az idei nyáron szinte biztosan inváziójelleget ölt. Sok lesz a csípés, a rajban történő támadás, de nagyobb gondot is jelentenek e rovarok. Kártételük már most kezdődik: érik a cseresznye, amire szívesen rájárnak a darazsak, de még viszonylag kevesen vannak ahhoz, hogy bosszantó bajt okozzanak. A nyár végére viszont szinte biztosan úgy felszaporodnak, hogy az akkor érő gyümölcsökben, szőlőben már érezhető mennyiséget megrongálnak a rágásukkal. Mivel nemigen lehet elkerülni a tömeges megjelenésüket, már most érdemes készülni egyedszámuk csökkentésére. Elsőként is hasznos minden padlást bejárni, gyorsan ölő mérgekkel lepermetezni az egyre növekvő fészkeket. Ez persze csak lokális hatást ad: a szomszédok tetőterébe nem jutunk fel, onnan pedig vidáman átjárhatnak a kertünkbe dézsmálni a termést. Ez ellen minél több darázscsapdát érdemes kirakni már most is: sokféle recept alapján készült csalétkekkel olyan palackokba csalogathatjuk őket, ahonnan képtelenek kijutni, s elpusztulnak. Magunk is csinálhatunk ilyet, de a boltokban készen kapható egyszerűbb, olcsóbb-drágább berendezés is.

Segíthetünk magunkon a forró és száraz időszakok idején, ha itatjuk a darazsakat – sokszor ugyanis a szomjukat oltva rágnak bele a gyümölcsbe –, s egy méhitató e célra megfelel a darazsaknak is. Úgy készül, hogy egy laposabb edénybe néhány centinyi vizet teszünk, abba pedig egy-két kicsit rothadó gyümölcsöt, hogy kilátsszon a vízből, aztán még néhány vékony gallyacskát merítsünk bele, hogy azon megkapaszkodva a víz széléig tudjanak mászni, kényelmesen ihassanak.

Ezek is érdekelhetnek